Kommuner slipper stå för arbetskläder

2015-09-13 23:00 Ann Norrby  

HEMTJÄNSTEN. Skyddsombuden får nöja sig med kommunernas hygienrutiner. Arbetsgivarna behöver inte tillhandahålla arbetskläder för att förebygga ohälsa och olycksfall.

Skyddsombud i tre kommuner – Luleå, Vilhelmina och Åsele – begärde hösten 2012 att Arbetsmiljöverket skulle kräva att kommunerna skulle tillhandahålla arbetskläder för de anställda i kommunernas hemtjänstverksamhet. De motiverade kraven bland annat med smittoriskerna för personalen.

Kommunerna motsatte sig skyddsombudens krav. Åsele kommun påpekade att tillsvidareanställd hemtjänstpersonal där får 1 000 kronor om året för att köpa arbetskläder.

Arbetsmiljöverket avslog skyddsombudens krav. De överklagade besluten till förvaltningsrätterna i Luleå respektive Umeå. Men de fick inte gehör där heller. Domstolarna hänvisade till att det inte finns något stöd i arbetsmiljölagen för sådana krav.

Kommunernas hygienrutiner som ställer krav på att arbetskläderna ska vara kortärmade och att de ska kunna tvättas i 60 grader är tillräckliga, ansåg domstolarna. När hemtjänstpersonalen riskerar att utsättas för smitta kan de använda de skyddskläder som kommunerna står för.

Skyddsombuden var inte nöjda med domarna och överklagade dem till Kammarrätten i Sundsvall. Men domstolen gav inte prövningstillstånd.

Skyddsombuden överklagade dessa beslut till Högsta förvaltningsdomstolen, som nu har beslutat att inte heller ge prövningstillstånd.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö