Klinikchef åtalas för tbc-smitta

2011-01-30 23:00 Ann Norrby  

En sjuksköterska i Kristianstad fick tuberkulos i början av 2009. Hon hade hösten innan arbetat på infektionskliniken vid Centralsjukhuset i Kristianstad.

<p>Det var rutin på infektionskliniken att var och en av de anställda använde sitt eget andningsskydd under hela dagen. Detta trots att skydden var avsedda för engångsbruk. Att använda dem flera gånger stred mot tillverkarens instruktioner. Tuberkulos smittar genom att uthostade bakterier inandas.</p> <p>Arbetsmiljöåklagare Lotten Loberg åtalar den dåvarande verksamhetschefen vid kliniken för arbetsmiljöbrott genom vållande till sjukdom. Åklagaren anser att chefen, som hade arbetsmiljöansvaret på kliniken, orsakat sjuksköterskans sjukdom genom att inte se till att andningsskydden bara användes en gång och sedan kastades. De anställda borde ha fått tydliga instruktioner om detta. Klinikchefen skulle också ha bedömt riskerna för smitta om skydden användes flera gånger.</p> <p>Klinikchefens advokat anser att brottet i första hand är preskriberat, eftersom det har gått mer är två år sedan sjuksköterskan smittades. I andra hand anser advokaten att hon kan ha smittats på flera andra sätt.</p>

Åtal

Kristianstads tingsrätt, den 4 januari, 2011 i mål B 317-10.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö