Klämdes under tung platta – bolaget frias

2022-11-21 18:50 Johanna Kronlid  
Foto: Jonas Ekström/TT

ARBETSOLYCKA. En man skadades svårt av en tung platta i samband med nedmontering av ett vindkraftverk. Arbetsgivaren frias i tingsrätten.

I juni 2017 hade byggentrepenören Terraform ett uppdrag i Ersträsk i Piteå kommun. Man skulle montera ned ett vindkraftverk. Man demonterade 600 kilo tunga formelement med hjälp av en lyftkran. När säkringarna i form av murkragar togs bort från ett element kom det i rörelse och föll över en anställd.
Mannen skadade sig svårt - brott på nackbenet, sjätte halsryggkotan, vänstra nyckelbenet, höger skulderblad, andra bröstryggkotans tvärutskott samt revbensbrott med skador på lungorna med blod och luft i högra lungan som följd. Skadorna var sammantaget livshotande.
Åklagaren:
Arbetsgivaren visste att arbetsmomentet var riskfyllt. Någon analys med riskeliminering har inte gjorts. Därmed har Terraform brutit mot arbetsmiljölagen. De sista elementen som skulle rivas kunde ha stabiliserats genom till exempel strävor. I så fall hade olyckan kunnat undvikas.
Åklagaren yrkar på en företagsbot på 800 000 kronor och skadestånd till den skadade på 98 000 kronor.
Försvaret:
Den anställde, som inte kunde prata svenska, hade utbildats internt. Alla anställda hade fått utbildning om hur de skulle arbeta och om riskerna. Den skadade talade god engelska. Terraform hade vidtagit de åtgärder som krävs för att säkra elementet.
Tingsrätten:
Terraform har gjort riskanalys och instruerat att murkragar skulle användas för att stabilisera elementet. Det är oklart vem som har tagit bort murkragarna.
Tingsrätten konstaterar att det är en brist i utredningen att Terraforms skriftliga arbetsbeskrivning inte är översatt från tyska och att den bristen går ut över åklagaren.
Åklagaren har inte kunnat visa att det faktum att de stabiliserande murkragarna monterats bort var en följd av att Terraform åsidosatt sina åtaganden enligt arbetsmiljölagen.
Talan ska därför avslås.
Domen kan överklagas senast den 25 november 2022.
Luleå tingsrätt. Den 4 november 2022. Mål B 2914-18.

Johanna Kronlid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö