Klämdes ihjäl av robot – nu erkänns brottet

2021-11-14 10:32 Karin Nilsson  
Vd:n och företaget, Stigtomta Kvarn AB erkänner arbetsmiljöbrott efter dödsolyckan den 4 juni 2020. Foto: Ola Skogäng

DOM. Robotens gripklor klämde fast arbetstagaren som avled av skadorna. Både vd:n och företaget erkänner arbetsmiljöbrott. Stigtomta Kvarn betalar 2 000 000 kronor i företagsbot.

I Stigtomta Kvarns lokaler paketeras fodersäckar. Paketeringen är delvis automatiserad med en robot som syr ihop fodersäckarna och lyfter dem mellan olika transportband. En arbetstagare städade ensam, den 4 juni 2020, när olyckan inträffade. Robotens gripklor trycktes in i hans bröst och klämde fast honom vid transportbandet. Han avled av skadorna.

Genom ett strafföreläggande godkänner nu Stigtomta Kvarn att betala 2 000 000 kronor i företagsbot efter olyckan i företagets lokaler i Stigtomta i Nyköpings kommun.

Enligt föreläggandet har brottet begåtts av en person i ledande ställning, vd:n, som har haft befogenhet att företräda bolaget. Vd:n har av oaktsamhet inte gjort det som han ska enligt arbetsmiljölagen. På det sättet har vd:n orsakat arbetstagarens död.

Oaktsamheten har bestått i att vd:n inte sett till att det fanns en gallergrind på plats som förhindrade att det gick att gå in på området runt roboten när den var i rörelse, att arbetet inte riskbedömts, att inte ha sett till att arbetstagaren haft tillräckliga kunskaper för att städa säkert genom att det tagits fram instruktioner samt att inte ha sett till att strömmen till roboten stängdes av helt när det var uppehåll i arbetet.

Vd:n har tidigare under hösten, också i ett strafföreläggande, godkänt att betala en påföljd i form av dagsböter på 45 000 kronor och en avgift till Brottsofferfonden på 800 kronor.

Följ rättsutvecklingen i domstolarna. Prenumerera på Arbetarskydds nyhetsbrev Arbetsmiljön i rätten.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö