Journal i paddan ger mer tid till patienten

2015-11-08 23:00  

NYTT ARBETSSÄTT. Med patientjournalen i Ipaden ska personalen på ­vårdcentralen få mer tid över för att faktiskt ta hand om sina patienter.

Dessutom ska surfplattan hindra att fel läkemedel skrivs ut. I stället för att sitta klistrad vid datorn eller att tvingas skriva ut journaler på papper ska läkarna och sjuksköt­erskorna på Väddö vårdcentral utanför Stockholm snart kunna ta med sig all information de behöver vid ett patientbesök i en surfplatta.

Det ska även gå att göra nya anteckningar direkt i patientens journal i paddan i stället för att gå vägen via anteckningar på lösa papperslappar. Det innebär mindre jobb för personalen, som slipper skriva samma sak flera gånger, och större säkerhet för patienten eftersom risken för felskrivningar minskar.

Väddö vårdcentral är med i en pilotstudie som ska ge hela Stockholms läns landsting tillgång till ett effektivt mobilt system för att komma åt patienternas journaler.

För att få med sig rätt information i dag om till exempel vilka mediciner som patienten använder eller vad som sagts vid tidigare besök krävs att distriktssköterskan Marie Sjöblom studerar journalen noga innan hon ger sig iväg på hembesök och att hon skriver ut listor med mediciner på papper som sedan måste förstöras av integritetsskäl.

– Vi ”shreddar” en hel del papper här, säger Marie Sjöblom, som är distriktssköterska på Väddö vårdcentral.

Trots förberedelser blir det ibland fel när personalen inte har tillgång till patientens hela historik på plats. Ett exempel är mediciner som inte fungerar tillsammans med andra mediciner. I dag upptäcks sådana krockar ibland inte förrän efter ett besök, när journalen uppdateras.

Appen som används är anpassad efter det sätt som personalen arbetar på i primärvården, men tanken är att den ska kunna användas inom hela landstinget så småningom. Det hoppas i alla fall Daniel Forslund (FP) som är innovationslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

– Jag tror att detta kommer att spridas snabbt, till hemsjukvården men även på sjukhusen där man kommer kunna bära med sig journalen till patienten på avdelningen, säger han.

Innovationslandstingsrådets uppgift är bland annat att se till att landstinget snabbare tar till sig teknik och nya arbetsmetoder. Att it-utvecklingen går långsamt i vården har flera orsaker, enligt honom. Bland annat handlar det om att Take Care, det journalsystem som Stockholms läns landsting använder, inte är anpassat för mobila klienter som surfplattor. Ett nytt system ska visserligen upphandlas de kommande åren.

– Men vi har fattat beslutet att vi inte kan vänta på ett nytt journalsystem, säger Daniel Forslund.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö