”Jag trodde att jag skulle stryka med”

2012-10-21 23:00 Ann Norrby  

Branden i verkstaden spred sig till kyrkan. När kyrktaket rasade stod brandmannen Ola Åkesson mitt i ett eldhav. – Jag trodde att jag skulle stryka med, säger han.

Ola Åkesson var en av brandmännen från Motala som åkt ut till Älvestad i mars 2007 för att släcka branden i en verkstad. Branden hade spridit sig till kyrkan på andra sidan vägen. Han försökte släcka branden i kyrkan uppifrån en stegbil. Men elden bröt igenom kyrktaket och när det rasade blev det troligen en brandgasexplosion.

– Jag lyckades klättra ner själv från stegen, men benen bar mig knappt. Min första tanke var att jag hade fått brännskador för livet och förstört mitt ansikte, säger han.

Ola Åkesson beskriver det som en nära döden-upplevelse. Han tänkte på nära och kära när han klättrade nerför stegen. Han tror inte att han hade överlevt om han inte hade haft hjälm, andningsskydd och rätt kläder.

– Många gånger slarvas det med utrustningen. De som slarvar tror att ingenting ska hända dem själva.

Ola Åkesson klarade sig med ytliga brännskador.

– På sjukhuset lade de om skadorna. Sedan kunde jag åka tillbaka till jobbet på kvällen, säger han.

Efter branden blev han erbjuden hjälp för att komma över chocken.

– Jag tackade nej, jag tyckte inte att jag behövde det. Vi pratade igenom det som hänt både en och två gånger på jobbet.

Ola Åkesson anser att man inte kan räkna med att en sådan här händelse ska inträffa, han bedömer den som väldigt ovanlig. Men den visar hur viktig skyddsutrustningen är.

I dag arbetar Ola Åkesson som polis i yttre tjänst i Malmö.

– Yrkesbytet har ingenting med branden att göra. Jobbet som polis bedömer jag som farligare. Nu träffar jag nästan dagligen narkotikapåverkade och psykiskt sjuka som kan vilja skada mig, säger han.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö