”Jag sa att det var färgen, men ingen trodde på mig”

2014-08-17 23:00 Anna de Lima Fagerlind  
Johnny Meyer Merklind Foto: Elin Nerpin

Målaren Johnny Meyer Melkild fick akut leverförgiftning av vanlig målarfärg. Varken facket, läkarna eller Försäkringskassan trodde på honom, men nu har han lyckats bevisa att färgen gjorde honom sjuk.

Hur fick du din arbetsskada?

– Jag jobbade med att måla en ny typ av hus, där ventilationen sattes in först efter att huset var klart. Normalt sett torkar färgen på någon timme, men nu torkade den inte på tre dagar. Efter ett tag började jag känna mig dålig. Jag åkte hem över julen och var så trött, jag orkade knappt äta. En dag när jag spelade kort med min dotter sa hon: ”Pappa, du har gula ögon, vad har jag för färg?” När jag tittade mig i spegeln såg jag att jag var alldeles gul i ögonen och även på benen. Då åkte jag in till sjukhus där de såg att jag hade allvarliga leverskador. Jag var nära att dö.

Vad hände sedan?

– Jag låg på sjukhus i fyra månader. Först då konstaterade patologen att jag hade toxisk leverförgiftning, den värsta han någonsin sett. Jag gjorde två leverbiopsier och fick mediciner som jag inte svarade så bra på. Läkaren förberedde en levertransplantation, men till slut blev mina levervärden bättre. Det tog ett år innan jag blev frisk.

När fick du veta att färgen orsakade förgiftningen?

– Jag sa det redan från början, men ingen trodde på mig. Inte förrän patologens svar kom förstod läkarna att det var färgen. Det finns nämligen ett ämne i målarfärg som kan ge leverskador, akrylnitril.

– Jag kände mig besviken att jag inte blev trodd av facket heller. Men värst var yrkesmedicin i Sundsvall, läkaren där skrev ett utlåtande om att en kräm med aloe vera som jag använde mot värk i nacken skulle kunna vara orsaken.

Vad gjorde du då?

– Jag anmälde arbetsskadan två gånger själv, men jag fick avslag båda gångerna. Försäkringskassan ansåg inte att man kunde komma upp i de värden jag hade av att andas in färgen.

Men du överklagade igen?

– Ja, LO-TCO Rättsskydd hjälpte mig. Mitt ombud var tveksam till att vi skulle vinna, men jag förstod inte hur vi kunde förlora, inte om det finns någon rättvisa här i världen. Jag hade så övertygande bevis, jag hade Sveriges främsta leverforskare bakom mig, tre professorer samt överläkare.

– Några dagar innan vi skulle upp i domstol så hörde Försäkringskassan av sig och sa att de hade ändrat sig. Så förvaltningsrätten gav mig rätt.

Hur kändes det?

– Mitt ombud ringde och gratulerade mig till vinsten. Men jag känner inte att jag har vunnit något, jag har bara fått det jag har rätt till.

– Men det betyder mycket, både ekonomiskt och eftersom det ger mig en chans att få hjälp med en ny utbildning. Och sen känns det som att man äntligen blivit trodd.

Hur mår du i dag?

– Jag mår bra, jag har bra levervärden. Hade jag inte vetat att det var arbetet som målare som gjorde mig sjuk så hade jag gått tillbaka direkt. Men det kan jag inte, läkarna törs inte låta mig komma i kontakt med färg alls.

– Jag hoppas att domen ska ge mig en nystart i livet, och att andra får veta hur farlig färgen är.

Johnny Meyer Melkild

Yrke: Målare.

Ålder: 48 år.

Skada: Akut toxisk leverförgiftning.

När: Blev sjuk hösten 2010. Anmälde arbetsskadan den 26 april 2011.

Fick rätt: Den 5 mars 2014 gav förvaltningsrätten Johnny Meyer Melkild rätt till livränta.

Anna de Lima Fagerlind

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö