”Jag leker inte med min legitimation”

2015-06-07 23:00  

DEBATT. ”Jag har sagt upp mig. Efter 20 år i Region Skånes tjänst har jag fått nog.”Det skriver här sjuksköterskan och fullmäktigeledamoten Agneta Lenander.

”Vårt förhållande har inte varit konfliktfritt, det har inte varit utan gnissel. Men vi har hållit ihop för patienternas skull. Men nu har jag fått nog. Det sägs att det är den berömda droppen som får bägaren att rinna över och så var det för mig.

Droppen…

Det är sommarplanering och på grund av det usla anseende som arbetsköparen/givaren Region Skåne har, får man inga svar på sina utlysningar av tjänster.

Sin vana trogen lägger man ansvaret i knäet på sin personal.

Men inte i mitt.

Hela mitt arbetslag ska flyttas till ett annat sjukhus norrut. Ingen valfrihet. Ni ska.

Från allra första början skulle samtliga er­sätta Iva-personal, trots att vi är grundut­bildade. Nu efter argumentation och diskussion så har det blivit två personer.

Det är som att låta en person med personbils­körkort köra buss. Som att låta en AT-läkare ta en Iva-jour, en flygvärdinna flyga ett plan.

Vi vet på ett ungefär vad vi ska göra, men vi har inte den formella kompetensen. För mig blir det som att leka rysk roulette med våra legitimationer. En legitimation som jag har kämpat för att få.

För vad händer om det förfärliga skulle hända? Om en människa skulle komma till skada? Om vi förlorar vår legitimation?

Vem bär det ansvaret? Kan jag säga ”ja, men arbetsköparen sa att jag skulle”? Om jag vägrar förlorar jag mitt jobb.

Jag tar mitt ansvar, jag har inte formella befogenheter, jag leker inte med människors väl och ve. Jag leker definitivt inte lekar med min legitimation.

Ingen kan ha undgått att vi har stora utmaningar med personalförsörjningen i sjukvården. Sjuktalen stiger, personalen flyr eller går ner i arbetstid för att orka.

Då gäller det att hushålla med de resurser man har. I mitt arbetslag är vi tre stycken som varje sommar sett till att hålla vårt lilla sjukhus rullande, genom att arbeta på andra enheter.

Vi är vana vid patienterna, vi är vana vid rutinerna och vi har formell kompetens för vad vi utför. Från första timmen kan jag ersätta den semestrande kollegan, utan bredvidgång, och vi utnyttjar min och mina kollegers arbetskraft maximalt.

Med sommarens planering krävs det nästan två personer för att ersätta en. Av 240 arbet­ande timmar används 130 timmar effektivt. 80 timmar försvinner till bredvidgång och 30 timmar försvinner för att ersätta körtid.

Det är inte att hushålla och använda effektivt de resurser som inte finns.

För min del blir det inte ens 130 timmar, för jag säger tack och drar.

För min skull, för patienternas skull och för kommande kollegers skull.

Det finns inga större strider att vinna än dem vi själva är beredda att kämpa för.”.

Agneta Lenander

Sjuksköterska, tidigare vid operationsenheten Landskrona, numera politiskt aktiv i Vänsterpartiet och fullmäktigeledamot i Region Skåne.

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö