”Jag har försökt springa ifrån ett tåg”

2013-12-15 23:00 Anna de Lima Fagerlind  
Katarina Bodin Foto: Jannice Thelander

Det är ingen idé att du försöker. Du kommer aldrig att få ditt utmattningssyndrom godkänt som arbetsskada, fick Katarina Bodin höra. Men hon gav sig inte. Efter två avslag har Försäkringskassan nu ändrat sig. Katarina fick rätt.

Hur blev du utmattad?

- Det började hösten 2009. Jag jobbade som controller på Telia Sonera och arbetsbelastningen var väldigt hög. Jag jobbade övertid på kvällar och helger. Övertiden skulle tas ut i ledighet, men det kunde jag aldrig göra.

- Efter årsskiftet fick jag ännu fler arbetsuppgifter då företaget beslöt sig för att dra ned på personalen. Jag sade ifrån flera gånger att det var för mycket. Till slut skickade min chef mig till läkare, som sjukskrev mig en månad för utmattningssyndrom.

- I början blev jag ännu sämre när jag var hemma. Det kändes som att jag hade ett tåg bakom mig som jag hela tiden försökte springa ifrån, fast jag satt still. All min kraft gick åt till att få iväg barnen till skolan och gå och handla. Sedan fick jag vila hela dagen för att orka laga middag när de kom hem.

Din sjukskrivning förlängdes till ett år. Vad hände sedan?

- Jag började arbetsträna. Först fick jag bara öva på att vara på kontoret, men framåt hösten 2011 arbetade jag 25 procent. Då blev jag uppsagd på grund av arbetsbrist.

Vad gjorde du då?

- Då kom jag själv på att jag kunde anmäla det här som arbetsskada. Jag pratade med facket, men där fick jag höra att det inte var någon idé eftersom det är så svårt att få utmattningssyndrom godkänt som arbetsskada. Jag skickade ändå in en ansökan till Försäkringskassan, men fick avslag eftersom jag inte kunde visa att jag skulle vara sjuk ett år framåt.

- Ett halvår senare bestämde jag mig för att göra ett nytt försök och den här gången kontaktade jag ett annat förbund, Civilekonomerna. De förklarade att jag måste göra en ny ansökan själv först, så det gjorde jag. Och jag fick avslag igen.

- Efter det fick jag hjälp av LO-TCO Rättsskydd att överklaga beslutet, det var jätteskönt. Min läkare fick skriva intyg om att jag kommer vara sjuk ett år framåt. Jag skickade också in en utredning som jag gjorde via Arbets- och miljömedicinska kliniken i Sundsvall, som visade att jobbet har orsakat mitt utmattningssyndrom. Då ändrade Försäkringskassan sitt beslut.

Vad betyder det för dig att få rätt?

- Jättemycket. Jag kunde inte försörja mig på sjukpenningen, därför var det väldigt viktigt att få livränta. När jag fick beskedet gick jag och köpte en liten flaska champagne.

Vad fick dig att gå vidare trots att chansen att lyckas var så liten?

- Jag visste vad som hade hänt. Och jag hade mycket på fötterna.

Hur mår du i dag?

- Jag är fortfarande sjukskriven, men jag mår bättre än 2010. Jag fokuserar på att klara vardagen, och förhoppningsvis kan jag börja med lite arbetsträning nästa år.

Katarina Bodin

Yrke: Affärscontroller.

Ålder: 44 år.

Bor: I Sundsvall.

Familj: En dotter, 11 år, och en son, 9 år.

Arbetsskada: Utmattningssyndrom.

När: Fick diagnosen 20 april 2010.

Fick rätt: Försäkringskassan ändrade sitt avslag och beviljade livränta den 24 maj 2013.

Anna de Lima Fagerlind

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö