”Jag äter värktabletter för att klara jobbet”

2017-03-20 00:00 Tiina Demargne  

ERGONOMI. Det gör inte bara ont på den som blir tatuerad. Även tatueraren lider. Yrkesgruppen drabbas ofta av rygg- och nackont, huvudvärk och ögonbesvär.

– Jag har ont överallt. I muskler, rygg och leder, säger tatueraren Thomas Lock i Stockholm.

Det är forskare vid Ohio State University i USA som studerat hur arbetet påverkar tatuerares fysiska hälsa. Tio personer undersöktes, bland annat genom att med elektroder mäta ansträngningen i olika muskler. Var femte minut tog forskarna bilder på tatuerarnas sittposition och analyserade sedan arbetsställningen. Med blotta ögat gick det att se hur obekvämt det var, skriver forskarna i ett pressmeddelande, uppger TT.

Det visade sig, enligt studien som publiceras i tidskriften Applied Ergonomics, att alla tatuerarna överskred den rekommenderade gränsen för muskelansträngning i minst en muskelgrupp under arbetet. Några överskred gränsen med så mycket som 25 procent, vilket innebär att risken att skadas är stor.

Rekommendationen från forskarna är att tatuerare ska använda stolar som ger stöd till rygg och armar, byta sittställning ofta och ta fler pauser.

Får du ont i kroppen av jobbet som tatuerare?

Oscar Mörk, 33 år, jobbar på Mugshot Tattoo i Bromma

”Ja! Verkligen. Har främst ont i rygg och axlar, mest i ryggen. Jag har jobbat som tatuerare i åtta år och det finns inte så mycket man kan göra för att underlätta jobbet. Men sedan jag började träna har det blivit mycket bättre. Jag tränar både styrka och kondition. Men det går inte en dag utan att jag har ryggont. Inte en dag.”

Thomas Lock, 35 år, jobbar på Porky Royale i Stockholm

”Jag har ont överallt. I muskler, rygg och leder. Jag äter mycket värktabletter för att klara av att jobba. Har provat olika typer av behandlingar, massage. Inget hjälper direkt mot smärtan.

Det är oftast långa sittningar i konstiga ställningar som är problemet. Man kan sitta upp till 11-12 timmar en dag utan längre raster än fem minuter lite då och då.

Många tatuerare är egna företagare så man har inte mycket val än att fortsätta jobba, trots smärtan.”

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen