Inte prövningstillstånd för covid-stopp

Upphävt förbud. Arbetsmiljöverkets stopp för arbete utan visir och munskydd gällde inte. Det var för otydligt formulerat, ansåg förvaltningsrätten. Högre instanser höll med.

I april stoppade Arbetsmiljöverket arbete utan visir kombinerat med munskydd vid patientnära vård av covidsjuka på Serafens vård- och omsorgsboende i Stockholm. Verksamheten drivs av Stockholms kommun. Ett förbud att arbeta utan denna utrustning kopplades till ett vite på 100 000 kronor.

Förvaltningsrätten upphävde förbudet, med motiveringen att det inte var tydligt formulerat. Vad som ”patientnära” innebar var oklart, enligt rätten.

Verket överklagade till kammarrätten som inte beviljar prövningstillstånd. Arbetsmiljöverket överklagade även det beslutet. Men inte heller Högsta förvaltningsdomstolen beviljar prövningstillstånd.

Lennart Lundquist / Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö