Tidningen

Inte nödvändigt med extra toapauser på Pågatågen

Arriva påpekade att det fanns en ordning som godkänts av arbetstagarsidan. Sedan 2019 gällde en maximal tid om tre och en halv timme innan paus för lokförare och tågvärdar. Foto: Nora Lorek/TT

DOM. Kundtoaletten kan användas om det kniper under två och en halv timme. Det anser kammarrätten. Att kräva mer av Arriva är rättsligt oproportioneligt.

Publicerad

Arbetsmiljöverket uppmanade Arriva Sverige AB att garantera de anställda på Pågatågen i Skåne en toalettpaus på en särskild personaltoalett efter två och en halv timmes arbetstid. Det skedde i ett föreläggande i januari 2020. Arriva överklagade föreläggandet till förvaltningsrätten, då man menade att det kravet var både orimligt och onödigt. Det skulle påverka tågtrafiken för mycket och skulle enligt bolaget snarare försämra arbetsmiljön för lokförare och tågvärdar. Bolaget påpekade också att det alltid finns möjlighet för tågpersonalen att använda kundernas toaletter på tågen. Arriva ifrågasatte också om Arbetsmiljöverket hade lagligt stöd att så i detalj driva en arbetstidsfråga.

Läs hela artikeln

Prenumerera på Arbetarskydd Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 3 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →