Inspektörerna ska bli färre – igen

2012-12-16 23:00 Elinor Torp  

Sverige är sämst i Norden med en arbetsmiljöinspektör per 16 000 anställda. Klart under EU-direktiv. Och nästa år blir inspektörerna ännu färre. Arbetarskydd kan avslöja varför.

En gång var Sverige världsbäst på arbetsmiljö. Företagen viss­te att en inspektör kunde dyka upp för att kontrollera säkerheten på arbetsplatsen, och skärpte sig. Fram till 2006 gjordes varje år 40 000 tillsynsbesök av drygt 360 inspektörer.

När Arbetsmiljöverket bantades ner året därpå drabbades huvudkontoret hårdast. Här jobbar experter och administratörer. Hälften försvann.

Inspektörerna kom lindrigare undan. Var fjärde fick sluta i första omgången. Detta kablades ut i media. Liksom den andra neddragningen, då generaldirektören tvingades ta bort ytterligare 40 tjänster.

På kort tid minskades antalet inspektörer med 30 procent.

Tystare har det varit kring ett beslut som fattades för två år sedan. Endast 40 procent av pensionsavgångarna får återbesättas, enligt general­direktörens beslut. I praktiken innebär det att tre inspektörer måste sluta för att nya ska få anställas. Med andra ord blir antalet inspektörer sakta men säkert färre.

Beskedet har gått ut till Arbetsmiljöverkets distrikt runt om i landet. Medelåldern är på sina håll hög, och oron för konsekvenserna stor.

– På sikt är det en rejäl minskning av antalet anställda inom Arbetsmiljöverket. Samtidigt har vi ökat vår produktivitet genom att jobba på andra sätt. Vi får helt enkelt organisera om och planera utifrån de anställda vi har, säger Roger Simu, tillsynsdirektör i Göteborg.

– Klart att jag är bekymrad. Vår tillsyn blir mindre och sämre. Vilka effekter det får på säkerheten ute på arbetsplatserna kan man bara spekulera i.

Beslutet gäller för tredje året i rad. Inte heller under nästa år får myndigheten återbesätta mer än 40 procent av tjänsterna.

– Vi tänker inte jobba ihjäl oss, kommenterar fackets ordförande Gunni Ekdahl, ST.

Generaldirektör Mikael Sjöberg motiverar beslutet med att myndigheten måste komma i ekonomisk balans.

– Det är jätteviktigt att komma ihåg att vi inte ska ha 40 procents återbesättning i mängder av år, för då är vi ju snart inga kvar. Det här är ett ekonomiskt styrinstrument för att långsiktigt komma i balans. Sedan häver jag beslutet. Egentligen är det 50 procent som gäller, men 10 procent av pensionsavgångarna använder vi för att göra omfördelningar inom verksamheten, säger Mikael Sjöberg.

Regeringen har varit tydlig med att man gärna ser Arbetsmiljöverket prioritera information och kommunikation. Under Mikael Sjöbergs ledning har därför resurser fördelats om. Nya informatörer har anställts och hans egen stab utökats med personer kunniga i ämnet.

Delvis har Roger Simu förståelse för Mikael Sjöbergs prioriteringar.

– Vi måste synas. Det har varit en nödvändig satsning så som samhällsutvecklingen sett ut, att finnas på Facebook och nå ut, säger han.

Samtidigt varnar han för ytterligare neddragningar.

– Smärtgränsen går vid den obligatoriska tillsynen, skyddsombudstopp och utredningar av allvarliga arbetsplatsolyckor. När vi nått smärtgränsen fixar vi inte ens det vi är skyldiga att göra enligt lag.

Sverige har i dag färre inspektörer per anställda än flertalet andra länder i Europa. Bemanningen är i särklass sämst i Norden. Står beslutet om 40 procents återbesättning fast halveras styrkan inom några år. Oron är stor för hur arbetsmiljön i Sverige kommer att påverkas.

– 40-procents­talet har väckt mycket opinion internt. Beslutet innebär att vi måste springa ännu fortare och det påverkar naturligtvis kvaliteten på det vi gör. Inspektören åker ut och skriver ett krav bara för att han eller hon måste göra det. Vad kravet står för är en annan sak. Men vi ger arbetsgivaren de pinnar han vill ha, säger Arne Ågren, pensionsnära jurist på Arbetsmiljöverket i Växjö.

Sverige lever inte upp till FN:s standard

  • Sverige lever inte längre upp till FN-organet ILO:s standard för vad som anses vara ett minimum för att säkra arbetsmiljön ute på företagen.
  • Enligt ILO ska det finnas en arbetsmiljöinspektör per 10 000 anställda. I Sverige finns i dag 0,6 inspektörer per 10 000 anställda. I Norge och Danmark är motsvarande siffra 1,85 respektive 1,78.
  • Antalet tillsynsbesök minskade med en fjärdedel från 2006 till 2010.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen