Inspektör kan aldrig lova eftergift

Fälld. Bolaget hade uppfattat att om de rättade till felet skulle de slippa sanktionsavgift. Men en inspektör kan aldrig lova något sådant, påpekar förvaltningsrätten och dömer ut avgiften.

Arbetsmiljöverket inspekterade en arbetsplats där Vallskoga Bygg & Plåt i Tierp AB arbetade på en byggnadsställning, som saknade skyddsräcken. Inspektören beordrade ned personalen från den farliga ställningen och förklarade att den inte fick användas utan tillräckliga skydd.

På plats uppfattades det som att man därmed fått löfte om att slippa sanktionsavgift om man bara rättade till felet. Bolaget ville därför först inte betala avgiften på 45 700 kronor som verket begärde. Förvaltningsrätten dömer ut hela avgiften och konstaterar, precis som Arbetsmiljöverket skrivit i sin inlaga, att någon eftergift aldrig kan utlovas av en inspektör.

Lennart Lundquist / Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer