Inhyrd föll ner från byggställning - avled

2021-08-18 08:00 Lena Gunnars  
Byggnadsarbetare på byggställning vid Slussen. Foto: TT-Bild

En inhyrd arbetstagare på Krag Solutions AB föll mellan en husvägg och en byggnadsställning och avled av sina huvudskador. Nu stäms bolaget i Attunda tingsrätt. Åklagaren yrkar att bolaget ska betala två miljoner kronor i företagsbot.

Den inhyrda arbetstagaren föll mellan en husvägg och en ställning på en byggarbetsplats i Barkarby den 31 augusti 2019. Arbetstagaren avled till följd av huvudskadorna han fick av fallet.

Nu yrkar kammaråklagare Anders Gustafsson, vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, att bolaget ska betala 2 000 000 kronor i företagsbot.

Krag Solutions AB verksamhet innefattar bland annat tjänster kring montering och demontering av byggnadsställningar och svetsning.

Åklagaren anser att de skyddsansvariga vid bolaget av oaktsamhet har orsakat arbetstagarens död genom att de inte har vidtagit alla åtgärder som behövdes för att förebygga olycksfall. De skyddsansvariga ska inte ha förebyggt risken för att arbetstagare kan falla till lägre nivå, trots att det funnits risk för att de kunde falla mer än två meter. De skyddsansvariga har heller inte, enligt kammaråklagaren säkerställt att personlig säkerhetsutrustning användes.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö