Ifrågasatt tvättmetod testas på nytt

2021-08-17 15:24 Lena Gunnars  

Med en ny tvättmetod ska Räddningstjänsten i Kristianstad tvätta kläderna rena från cancerframkallande och hälsofarliga partiklar. Efter massiv kritik ska metoden testas igen.

Utan tvättmedel och med så kallat avjoniserat vatten tvättar nu Räddningstjänsten i Kristianstad de anställdas larmställ. Enligt räddningschefen, Andreas Bengtsson, visar testresultat att metoden tvättar bort drygt 90 procent av de cancerogena partiklarna. Det kan jämföras med det vanliga sättet att tvätta då 70 till 75 procent av partiklarna försvinner. 

− Vi har gjort en undersökning tillsammans med företaget som har levererat utrustningen. I testerna har vi utsatt ett helt nytt larmställ för brand motsvarande normal lägenhetsbrand. Sedan har vi klippt ut tygbitar och tvättat dem dels konventionellt hos oss med tvättmedel, och även i företagets tvättanläggning utanför Malmö. 

Efter att ha sett resultaten bestämde sig Andreas Bengtsson för att han ville prova tvättmetoden. Som räddningschef ser han det som en del i arbetet för en förbättrad arbetsmiljö och bättre hälsa för de anställda, men också som ett sätt att minska utsläppen av kemikalier.  

Räddningschefen uttalade sig redan i våras i Sveriges radio om tvättmetoden. Han trodde att den kunde betyda mycket för räddningstjänsterna över hela landet. 

Sedan den alternativa tvättmetoden infördes har debatten rasat. Kritik har kommit från skyddsombud, lokalpolitiker och från forskarhåll. Huvudskyddsombudet Christer Nyberg från Brandmännens Riksförbund i Kristianstad är en av kritikerna.  

− När testresultaten presenterades kunde jag konstatera att det inte fanns mycket dokumentation överhuvudtaget. Det fanns ett papper som visade på ett testresultat. Men ingen dokumentation om hur testet hade gjorts, säger Christer Nyberg. 

Inför mbl-förhandlingarna om införandet av metoden varnade han arbetsgivaren för risken att de farliga cancerogena partiklarna kan ackumuleras i textilierna. 

− När larmställen varit utsatta för farliga partiklar och smuts ett par gånger och tvättats så kommer man att märka att kläderna inte är rena. Brandkläder är komplexa, med många lager. De är väldigt täta för att kunna hålla emot gaser. Om smutsen väl kommit in är det väldigt svårt att få ut den igen, förklarar han. 

Tvättmetoden med det avjoniserade vattnet har redan testats i andra verksamheter i kommunen. Både inom omsorgen, i förskoleverksamhet och på brandmännens träningskläder. Flertalet har valt att inte gå vidare. Enligt huvudskyddsombudet blev brandmännens träningskläder inte heller helt rena. 

Bakgrunden till att metoden används är att Räddningstjänsten i Kristianstad 2018 investerade i en ny tvättavdelning. De fick senare kontakt med företaget som säljer tvättanläggningen med avjoniserat vatten.  

− Vi hade just investerat i en ny slangtvätt och företaget ville gärna sätta dit sin anläggning för att se vilken effekt deras tvättmetod skulle ha på våra slangar, säger Anderas Bengtsson. 

Efter ett halvårs testperiod fick räddningstjänsten erbjudande om att få anläggningen installerad i den ordinarie tvättstugan för att prova att tvätta brandmännens träningskläder. Då uppstod två läger på stationen, några tyckte att tvätten blev ren medan andra inte tyckte det. 

− Som ytterst arbetsmiljöansvarig tänkte jag att då kör vi vidare med den vanliga metoden. Men så ställde jag mig frågan: ”varför skulle vi inte testa den här nya tvättmetoden på den absolut smutsigaste delen vi har i vår verksamhet, våra kontaminerade larmställ”. 

Andreas Bengtsson gjorde en överenskommelse med företaget. 

− Skulle det visa sig att deras tvättmetod var lika bra eller bättre än vår egen skulle vi gå vidare i projektet. 

För honom var två saker viktiga, att företaget inte skulle genomföra testerna och att det inte fick bekosta dem. 

Andreas Bengtsson ska nu efter all kritik göra nya tester. Då blir det fler likadana tester som det som redan genomförts.

− Men vi ska också tvätta larmställen med vanligt vatten. Det har påståtts att det inte skulle bli någon skillnad att tvätta med vanligt vatten jämfört med att tvätta dem med avjoniserat vatten. 

Att de cancerogena partiklarna skulle lossna från kläderna, åka runt i vattnet och sedan landa på kläderna igen och tränga djupare in i textilierna tror han inte på.

− Då borde vi ha fått dem i våra tygbitar också som testades. Det är klart att partiklarna kan tumla runt och binda sig någon annanstans på plaggen, men då borde väl samma sak gälla med en vanlig konventionell tvättmetod? 

Om resultaten från de kommande testerna skulle visa att den nya tvättmetoden inte fungerar kan Andreas Bengtsson tänka sig att återgå till det gamla sättet igen.  

− Då har vi ju kvar vår installation med det konventionella tvättmedlet. Det är bara några kranar vi behöver ställa om i så fall, säger han. 

Läs mer: Forskare: "Sådant här måste kväsas i sin linda"

Debatt om tvättmetoden i fullmäktige

Den 11 maj i år lyftes frågan om brandmännens nya tvättmetod även under kommunfullmäktigemötet i Kristianstad. Vänsterpartisten Mikael Persson krävde svar från räddningsnämnden om kommentaren från Brandmännens Riksförbund fanns tillgänglig när beslutet om att införa tvättmetoden fattades.  Det fanns den, försäkrade Räddningsnämndens ordförande Pierre Månsson, L från talarstolen. Räddningsnämndens ordförande bekräftade också att nämnden kände till de tidigare försöken som gjorts med metoden i kommunen. 

− Beslut om det försök som nu genomförs på räddningstjänsten med att tvätta larmställ utan tvätt eller rengöringsmedel är taget på tjänstemannanivå, sa han bland annat.

Pierre Månsson förklarade att bedömningen som gjordes var att rengöring av larmställ rör helt andra typer av ämnen än dem som fanns vid de tidigare försöken i andra kommunala verksamheter. Laboratorietesterna gav grunden för att pröva metoden vidare, sa Pierre Månsson. 

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö