Huvudskyddsombuds överklagan avslås

2018-11-30 00:00 Lena Gunnars  

AVSLAG. Ett huvudskyddsombud på Arriva var inte nöjd med bolagets risk- och konsekvensanalys. Han ville också ha en ny inspektion från Arbetsmiljöverket.Förvaltningsrätten höll inte med.

Ett huvudskyddsombud på Arriva Sverige AB överklagade Arbetsmiljöverkets beslut om att inte meddela något föreläggande eller förbud enligt Arbetsmiljölagen mot bolaget. Ärendet rörde utformningen av bussförarnas tjänstekonstruktion.

Enligt huvudskyddsombudet har risk- och konsekvensanalysen möjligtvis påbörjats men definitivt inte avslutats då ingen åtgärdslista redovisats efter ”slutdatum för åtgärd”. Därför har ingen ny riskvärdering kunnat göras, hävdar huvudskyddsombudet. Dessutom har man inte stängt risk- och konsekvensanalysen, enligt huvudskyddsombudet.

Huvudskyddsombudet anser också att Arbetsmiljöverket borde ompröva sitt beslut. Han önskade nya inspektörer och att dessa skulle få rätt fakta.

Förvaltningsrätten bedömer att Arbetsmiljöverket gjort rätt som avslagit huvudskyddsombudets begäran och avslår överklagandet. Rätten påpekar att det gjorts en risk- och konsekvensanalys och att skyddsombudet har fått komma med synpunkter. Förvaltningsrätten konstaterar att domstolen inte kan besluta om någon ny inspektion eller några nya inspektörer.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen