Hur undviker jag ny utmattning?

2015-08-17 15:15  
Lise-Lotte Argulander, Glenn Bergenstoff och Maria Steinberg.

EXPERTFRÅGA. Jag har under de senaste månaderna varit sjukskriven för utmattningssyndrom. Jag hade arbetat 70 timmar i veckan med konstant hjärtklappning och magkatarr på grund av enorm stress och press. Nu gruvar jag mig för att komma tillbaka till jobbet. Jag är rädd att återigen bli sjuk av arbetsbelastningen. Vad kan jag göra, hur kan jag få hjälp?

Maria Steinberg, forskare i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet:

– Din arbetsgivare är skyldig att anpassa ditt arbete och hjälpa dig med rehabilitering, om det behövs. Är du på ett större företag, som har en hr-avdelning, tar du kontakt med den. Där brukar någon vara särskilt duktig på att hjälpa till i sådana här fall. Du måste också prata med din närmaste chef och förklara din situation. Din chef ska hjälpa dig att prioritera, så att du inte behöver arbeta 70 timmar i veckan. Ditt skyddsombud kan följa med dig som ett stöd både när du träffar din chef och rehab-personal.

Glenn Bergenstoff, regionalt skyddsombud på IF Metall Borås:

– Jag förstår att du gruvar dig för att komma tillbaka till ditt arbete. Det är av högsta vikt att du och din chef sätter er ner och går igenom dina arbetsuppgifter. Sätt in skyddsombudet i din situation och ta med skyddsombudet när du pratar med din chef. Det kan också vara en god idé att ta hjälp av ditt fackliga ombud. Det här måste du få ordnat ganska omgående, både för att din oro över tillbakagången till jobbet riskerar att tära för mycket på dig och för att du måste få en förändring av din arbetssituation.

Lise-Lotte Argulander, förbundsjurist på arbets­givarorganisationen Visita:

– Det ska finnas en plan för hur arbetsgivaren kan stödja och anpassa arbetsuppgifter utifrån de anställdas behov. Skyldigheten att anpassa sträcker sig ganska långt men anpassningarna ska vara skäliga och möjliga för arbetsgivaren att genomföra. Tala med din arbetsgivare om hur din arbetsbelastning ska se ut i framtiden. Kanske ska du och arbetsgivaren ha ett gemensamt avstämningsmöte med läkaren som behandlat dig och Försäkringskassan om eventuella insatser och arbetsanpassning inför återgången i arbetet.

Fråga experterna!

Har du problem och frågor som rör din arbetsplats och arbetsmiljö? Mejla till: redaktionen@arbetarskydd.se

Du som är prenumerant kan läsa experternas samtliga svar på frågor om arbetsmiljö på www.arbetarskydd.se/experterna

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö