Tidningen

Hur små får toaletterna vara?

Hur små får toaletterna egentligen vara på en arbetsplats? Foto: Alloverpress
Maria Steinberg, forskare i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet.
Rickard Lindberg är arbetsmiljöansvarig för säkerhet och hälsa på arbetsgivarorganisationen EIO, Elektriska Installatörsorganisationen och expert i Arbetarskydds panel. Foto: Peter Knutson
Glenn Bergenstoff, regionalt skyddsombud på IF Metall Borås.

EXPERTFRÅGA. Toaletterna på vårt företag är så små att det knappt går att vända sig om där inne. Finns det regler för hur små toaletterna får vara på en arbetsplats?

Maria Steinberg: Enligt paragraf 103 i föreskriften (AFS 2009:2) ska en toalett ska vara tillräckligt stor. Det kan vara exempelvis 1,3 meter gånger 1,4 meter eller 1 gånger 1,7 meter. På större arbetsplatser och i offentliga byggnader ska det finnas handikapptoalett. Nya regler om tillgänglighet i Diskrimineringslagen innebär att bristande tillgänglighet till en toalett på en arbetsplats för till exempel en person med funktionsnedsättning skulle kunna betraktas som diskriminering. Arbetsgivaren på en liten arbetsplats, där det endast finns en toalett, bör ha en större med tanke på bland annat de nya tillgänglighetsreglerna. På större arbetslaster ska det finnas minst en större toalett.

Läs hela artikeln

Prenumerera på Arbetarskydd Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 3 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →