Hur skyddar jag mig mot prat i kontorslandskapet?

2013-04-21 23:00 Elisabet Örnerborg  
Experterna: Eva Kovar, Mats Palm och Maria Steinberg.

EXPERTFRÅGA: Jag kan inte koncentrera mig på mitt arbete framför datorn när han som har arbetsplatsen bredvid mig pratar vitt och brett med kolleger. Kan jag begära att flytta så att avståndet mellan mig och honom blir så stort som kontorslandskapet tål? Eller vad ska jag göra?

EXPERTSVAR:

Mats Palm, huvudskyddsombud vid ett verkstadsföretag:

"Föreskriften "Arbetsplatsens utformning" ger regler kring bland annat buller, men är detta buller i den meningen eller är det bara en för verksamheten olämplig layout? I andra sammanhang kan det vara olämpligt att kunna höra kollegors samtal på grund av sekretessregler. I detta fall tycks det mest störa koncentrationen hos den enskilde. Ett samtal med närmaste chef borde räcka. Klarar inte lokalens storlek att avhjälpa problemet kan bullerdämpande skärmar mellan arbetsplatserna och rejält med akustikplattor i taket fungera."

Eva Kovar, jurist på Svenskt Näringsliv:

"Om man ska kunna arbeta koncentrerat och effektivt är det viktigt att det inte förekommer ständigt störande ljud. I kontorslandskap bör man ha ordningsregler, som att samtal ska ske i "tysta" rum eller att samtalstonen alltid ska vara låg. Det är inte acceptabelt att vissa personer beter sig på ett sätt som stör omgivningen. Jag tycker att ansvarig chef med det snaraste bör ta itu med den högljudda medarbetaren. Om ingenting hjälper kan man fundera på lämplig förflyttning så att personalen som helhet ska kunna arbeta ostört i fortsättningen."

Maria Steinberg, forskare i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet:

"Du ska gå in till din chef och påpeka att du blir störd. Du har rätt att medverka i utformningen av din egen arbetsmiljö. Din bullriga arbetskamrat är skyldig att medverka till en bra arbetsmiljö. Din arbetsgivare är skyldig att vidta alla åtgärder och att anpassa arbetsmiljön. Arbetsgivaren är skyldig att prata med den som stör och försöka lösa problemet. Du har ingen ovillkorlig rätt att omedelbart bli förflyttad, men din arbetsgivare kan anse att det är en bra lösning."

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen