HRF: Tidiga sjukintyg ökar på snabbmatskedjorna

2016-12-05 00:00 Karin Nilsson  
Katrina Kristoffersson.

Fler hör av sig till Hotell- och restaurangfacket i Skåne med frågor kring tidiga sjukintyg. – De här arbetsgivarna vet att de kan kräva intyg, men kan nog inte reglerna ordentligt, säger ombudsman Katrina Kristoffersson.

Katrina Kristoffersson är ombudsman på Hotell- och restaurangfacket i Skåne och har egentligen inget emot förstadags­intyg när de fungerar som det är tänkt.

Hon konstaterar att Hotell- och restaurangfackets kollektivavtal ger arbetsgivaren rätt att begära in förstadagsintyg vid särskilda skäl. Intyget ska bekostas av arbetsgivaren som också ska anvisa den anställda till en läkare.

– Det verkar finnas arbetsgivare som inte vill betala ut sjuklön och sådana som begär in intygen på lite lösa boliner, säger Katrina Kristoffersson.

Hon berättar om medlemmar som ringer till sin arbetsgivare för att sjukanmäla sig och först då får upplysningen att arbetsgivaren vill ha ett intyg direkt. Företagshälsovård saknas och de anställda säger att de har problem att få tid hos den allmänna vården. Det gör att medlemmen inte alltid lyckas skaffa fram ett intyg samma dag.

– Så ska det absolut inte gå till. De här medlemmarna har hamnat i kläm. Deras rätt till sjuklön blir ifrågasatt, säger hon.

Ökningen har skett gradvis under de två senaste åren. Mest är det de som arbetar på snabbmatsrestauranger som hör av sig.

– Det är en ständig ruljangs. Sådana här restauranger öppnar och stänger hela tiden. De här arbetsgivarna vet att de kan kräva intyg, men kan nog inte reglerna ordentligt.

Än så länge har Katrina Kristoffersson och hennes kolleger lyckats lösa konflikterna lokalt i förhandlingar med arbetsgivare.

– Jag tror inte att det är många arbetsgivare som riskerar att hamna i Arbetsdomstolen för en sådan här sak.

Katrina Kristoffersson vet inte varför fler medlemmar verkar få problem med intygen nu.

– Begärs intygen oftare? Har vården blivit mer restriktiv? Vi vet faktiskt inte.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö