Hellre till jobbet än Arbetsförmedlingen

2010-05-26 21:00 Johan Fock  

Sjukförsäkring: Försäkringskassan har låtit Tns-sifo undersöka vart de utförsäkrade tagit vägen. Gåtans svar: De är till stor del tillbaka på jobbet.

<p>De siffror Försäkringskassan lämnar är ögonblicksbilder. Utgångspunkten är situationen under perioden från årsskiftet fram till 11 februari då 17?850 personer utförsäkrades enligt de nya reglerna. </p> <p>Den aktuella enkäten, genomförd i mars, ger en uppskattning av situationen för de 2?000 personer som aldrig tog kontakt med Arbetsförmedlingen.</p> <p>Av de övriga hade 12?700 personer anmält sig till Arbetsförmedlingen, 600 fick förlängd sjukpenning och omkring 2?600 fick sjuk- eller aktivitetsersättning på hel- eller deltid.</p> <p>Vart gick de då de 2 000 som inte gick till Arbetsförmedlingen?</p> <p>Av dem som tidigare hade haft förlängd sjukpenning var 57 procent i anställning vid intervjutillfället. För den grupp som haft tidsbegränsad sjukersättning var andelen i anställning 46 procent. </p> <p>Omkring 70 procent i bägge de grupperna var tillbaka hos sin gamla arbetsgivare. Runt 65 procent av dem hade gått ner i tid, och mellan 36 och 40 procent hade bytt arbetsuppgifter av hälsoskäl.</p> <p>Kvar utanför arbetsmarknaden var i sjukpenningsgruppen 14 procent och i gruppen tidsbegränsad sjukersättning 24 procent. De uppgav att de av hälsoskäl inte kunde arbeta och att de därför inte anmält sig till Arbetsförmedlingen.</p> <p>Försäkringskassan måste informera dem som står i begrepp att bli utförsäkrade när fyra månader återstår. Undersökningen visar att budskapet gått fram i 88 procent av fallen i sjukpenninggruppen. I sjukersättningsgruppen var siffran 79 procent. Få personer, fem respektive två procent, uppger att de inte förstått att de borde anmäla sig till Arbetsförmedlingen, eller varför de skulle göra det.</p> <p>-?Det har funnits en oro för hur det gått för gruppen som inte skrev in sig hos Arbetsförmedlingen. Vi kan konstatera att huvuddelen i den gruppen har både en sysselsättning och en inkomst. Det är också få som gått till försörjningsstöd, säger Magdalena Brasch, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan, i en kommentar till undersökningen.</p> <p>Överlag visar siffrorna att personer som tidigare haft sjukersättning, vilka kommer från längre sjukskrivningar, har större svårigheter att ta sig in på arbetsmarknaden.</p>

Johan Fock

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen