Hård konkurrens bland medarbetarna i Japan

2016-04-17 23:00 Joakim Rådström  

ORÄTTVISOR. Det japanska arbetslivet är hårt, med krävande övertid, tuff intern konkurrens och olika villkor för män och kvinnor. Samtidigt har japanerna långtgående strategier för att klara av sin jobbkultur.

Uttröttade människor på väg hem från jobbet sent på kvällen i Tokyos tunnelbana.

Japanska arbetsrättsorganisationer har börjat ställa krav för att få ned antalet människor som bokstavligen arbetar sig till döds. Bland annat affischkampanjer har använts.

 

Dina kolleger kan ofta vara dina värsta konkurrenter

Om man hjälper kollegerna att uppnå bättre resultat kanske de lyckas bättre än du på arbetsplatsen, blir befordrade och får högre lön. Det gäller att tjuvhålla på information och satsa på sin egen karriär.

 

Som kvinna förväntas du bli hemmafru om ni skaffar barn

Det japanska samhället är i många avseenden konservativt. Männen förväntas jobba, ofta och länge. För att livspusslet ska gå ihop får kvinnorna bli hemmafruar och ta hand om hemmet när ett par har skaffat barn. I protest mot situationen väljer många kvinnor som vill göra karriär att helt avstå från att skaffa barn. Resultatet är att det föds alltför få barn för att upprätthålla befolkningsnivån. Japan får svårt att försörja den mycket stora gruppen äldre i landet.

 

Viktiga regler är gummiparagrafer

Japan har många lagar för att reglera arbetstagares rättigheter, inklusive begränsningar i övertidsarbete. Problemet är att många paragrafer lämnar stort utrymme till arbetsmarknadens parter att komma överens om de exakta detaljerna. Detta har stor betydelse i ett land med så stor pliktkänsla och intern arbetsplatskonkurrens som Japan. På många företag blir det över 100 timmars genomsnittlig övertid per månad för de anställda.

 

Japanerna skyddar sig med rollspel

En nyckel till att förstå det japanska samhället är att det bygger på att folk går in i olika roller vid olika tillfällen. Samma person kan gå in i en roll som hårt arbetande kontorist på dagen, för att på kvällen träda in i en roll som showartist. Rollerna fungerar som skydd mot ett hårt samhällsklimat.

 

Hierarkier och respekt bygger samhället

Samtidigt som Japan har betydande utmaningar med sitt hårda arbetsklimat, sin bristande jämställdhet och demografiska situation visar japanerna en överraskande stor respekt mot varandra i samhället och på jobbet. Avlösta busschaufförer bugar inför kollegan när han åker iväg med bussen, servicepersonalen vid snabbtåget Shinkansen böjer ödmjukt huvudet mot tågvagnen de nyss städat och visitkort lämnas över vördnadsfullt med båda händerna samtidigt.

Hierarkier är avgörande på arbetsplatserna. Största respekten visas alltid chefen.

 

Källa: Japan Center for Health and Safety of Working People

Joakim Rådström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö