”Har ett enkelt sekretessavtal”

2015-12-06 23:00 Elisabeth Vene  

Relationerna mellan entreprenörer och projekterande konsulter behöver stärkas och arbetsformerna utvecklas. Därför kör konsultfirman Tyréns och byggbolaget NCC sitt samarbetsprojekt Ympa, ”Yngre medarbetare som prövar annans arbetsplats”.

Tre från NCC jobbar under hösten hos konsultfirman Tyréns, som har fem medarbetare på byggfirman. Praktiktiden är några dagar i veckan i 6–8 veckor.

– Upplägget är så enkelt. Det vore spännande om fler företag prövade på, säger Ulrica Nilsson, chef på Tyréns affärsområde mark och anläggning, region öst.

Tricket är att våga öppna före­taget för en extern person.

– Vi har gjort ett enkelt sekretessavtal, ungefär som det exjobbare får skriva under. Det är upp till ”Ymparna” att bära ansvaret. Det måste vi lita på. Hos oss var det något vi funderade över, men vi kom fram till att andra saker väger upp, säger Magnus Alfredsson, chef för produktionsutveckling på NCC:s segment anläggning.

Inga pengar är inblandade.

Varje Ympa-pass är specialkomponerat för just den ”kandidaten”, som arbetsgivarna kallar dem. Det är inte meningen att Ymparen bara ska stå och titta på när andra jobbar. Därför ska man ha arbetslivserfarenhet för att få Ympa.

– De måste våga ta för sig, säger Magnus Alfredsson på NCC.

Exakt ålder är inte definierad, personliga egenskaper, erfarenheter och viljan att utvecklas och bidra till lärandet på arbetsplatsen är det som räknas. Företagen har kommit överens om att inte försöka locka till sig varandras arbetskraft.

– Men sedan kan vi inte styra det. Om nu Shasha tycker att livet som konsult är bättre så kan vi inte hindra henne, säger Magnus Alfredsson.

Parter som förstår varandra får bättre resultat. Så tänker konsultfirman och byggbolaget som låter sin personal jobba på varandras företag.

Plus och minus med personalutbyte

Plus

+ Kunskapen ökar kompetensen.

+ Förbättrat sam­arbete.

+ Bättre resultat.

+ Investering i medarbetarnas utveckling.

+ Banden mellan arbetsgivare och medarbetare stärks.

+ Stimulerande för medarbetarna att få visa fram­fötterna.

Minus

– Ganska krävande förberedelser för att komponera praktikperioden efter var och ens önskningar och möjligheter.

– ”Besökande personal” har full tillgång till systemen, kan till exempel titta på ekonomin i projektet de jobbar i. Företagshemligheter blottas.

– Begränsade möjligheter att jobba på grund av säkerhetsutbildningar som krävs för vissa arbeten.

– Vissa kostnader.

– Tillfällig förlust av med­arbetare.

– Risk att personen stannar på utbytes­företaget.

– Risk att hen inte får jobba ”på riktigt”, utan mest stå och titta på.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö