Handen klämdes i valsverket

2021-11-22 14:45 Karin Nilsson  
Bolaget erkänner brottet och går med på att betala företagsboten. Foto: Pontus Lundahl/TT

FÖRETAGSBOT. Spalten mellan stålbandet och frammatarrullen var för stort. Handen kunde därför åka in under skyddet. Nu betalar ståltillverkaren 400 000 kronor i företagsbot.

En anställd klämde sin vänstra hand i valsverket i en olycka den 18 februari 2019 på sin arbetsplats i Munkfors. Två anställda skulle starta upp en ny stålbandsrulle i ett valsverk. I samband med trädning av stålbandet tog en av dem stöd mot bandet med sin vänstra hand. Den andre körde samtidigt frammatningen av stålbandet. Handen följde med det roterande stålbandet och klämdes mellan bandet och frammatarrullen. Mannen skadade handen allvarligt. Huden slets sönder, han fick frakturer på två fingrar och en fingertopp amputerades.

Nu har arbetsgivaren Voestalpine Precision Strip AB genom ett strafföreläggande godkänt att betala 400 000 kronor i företagsbot efter arbetsplatsolyckan. Olyckan skedde genom att frammatarrullens skydd inte fungerade, noterar Maria Johansson, kammaråklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i  föreläggandet. Spalten mellan stålbandet och frammatarrullen var för stort och handen kunde därför åka in under skyddet.

Den eller de som haft skyddsansvaret i bolaget har av oaktsamhet orsakat olyckan. De har inte gjort vad som krävs av dem enligt arbetsmiljölagen för att förebygga olyckan. Oaktsamheten består i att ansvarig inte har gjort en tillräcklig riskbedömning av valsverket och arbetsmomentet. Det saknades sådana skydd och skyddsfunktioner som ska finnas.

Följ rättsutvecklingen i domstolarna. Prenumerera på Arbetarskydds nyhetsbrev Arbetsmiljön i rätten.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö