Gnor lika hårt som Askungen

2014-03-16 23:00 Anna de Lima Fagerlind  

Upprepade rörelser ökar risken för förslitningsskador. Och de små, lätta rörelserna kan vara lika farliga som tunga lyft.

Det finns en mängd olika orsaker till förslitningsskador, beroende på vilken typ av skada det handlar om. Skadorna kan nämligen uppstå i både muskler, senor och ligament, och drabba olika delar av kroppen. Axelskador, som Peter Söderström har (se föregående sida), förekommer ofta.

En vanlig orsak till förslitningsskador är så kallade repetitiva rörelser, alltså en likadan rörelse som upprepas många gånger.

En populär teori om vad som händer i musklerna vid sådana rörelser är Askungehypotesen. Musklerna är uppbyggda av små motoriska enheter med fibrer, och enligt Askungehypotesen finns en eller ett par enheter som arbetar under hela rörelsen. Det är de fibrerna som med tiden slits ut, inte hela muskeln.

– Dessa enheter går upp först på morgonen och går och lägger sig sist på kvällen, som Askungen. Andra motoriska enheter är lite latare, jobbar mindre, säger docent Göran M Hägg, som lanserade hypotesen.

Eftersom ett fåtal fibrer går i gång först och slappnar av sist får de jobba lika hårt även om belastningen är låg och rörelsen mycket liten, som förflyttningen av en datormus.

– På 80-talet talade man mycket om att sänka den statiska belastningen för att minska förslitningsskador. Men enligt Askungehypotesen hjälper inte det, den enhet som slits är i gång ändå, säger Göran M Hägg.

I stället bör man ta pauser så att hela muskeln får vila, enligt Göran M Hägg. Även Arbetsmiljöverket påpekar vikten av pauser i sin föreskrift om belastningsergonomi, liksom varierade arbetsuppgifter.

Lång tids upprepning

Upprepade rörelser är en orsak bakom belastnings- och förslitningsskador.

Andra risker är till exempel:

  • Tunga lyft.
  • Arbete med handverktyg.
  • Arbete med armarna ovanför axelhöjd.
  • Arbete där man blickar uppåt eller nedåt.
  • Psykisk muskelspänning.
  • Statisk belastning där armar eller axlar hålls stilla.

Gemensamt för de olika riskfaktorerna är att personen utsätts för dem under lång tid.

Arbetsgivaren skyldig att variera arbetet

Arbetsmiljöverkets föreskrifter

• Enligt AFS 2012:02 Belastningsergonomi ska arbetsgivare se till att det normalt inte förekommer repetitivt arbete. Om en arbetstagare ändå måste utföra sådant arbete är arbetsgivaren skyldig att förebygga riskerna för ohälsa genom ökad variation, arbetsutvidgning eller pauser. Arbetsgivaren ska också utforma arbetet så att arbetsställningar och rörelser är gynnsamma för kroppen, och så att risken för belastningsbesvär minskar.

Anna de Lima Fagerlind

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö