Gävle får säkrare vård med alkotest

2012-09-23 23:00 Lena Gunnars  

Landstinget Gävleborg är först ut med att införa obligatoriska alkoholtester. Både chefer och arbetstagare omfattas av de slumpvisa testerna. Karin Rystedt, HR-direktör på Landstinget Gävleborg:

Varför inför ni obligatoriska alkoholtester?

– Det är en viktig patientsäkerhetsfråga. Det är också ett verktyg för att skapa en alkoholfri arbetsplats. Testerna kan förhoppningsvis fånga upp medarbetare som drabbats av missbruk långt innan tecken börjar bli synliga på arbetsplatsen. Tidig upptäckt kan vara en framgångsfaktor i rehabiliteringshänseende. Alkohol- och drogtester har funnits sedan tidigare inom vår avdelning Division operation. Vi började diskutera varför vi bara hade det på en division om vi nu tycker att det är en så viktig fråga.

Hur ofta ska testerna genomföras?

– Vi har förhandlat med facken om att de ska göras på 25 procent av medarbetarna årligen. Det blir på arbetsplatsnivå. Vilka arbetsplatser det blir lottas fram varje gång. Alla deltar på arbetsplatsen. Även chefer och inhyrd personal.

Vem ska genomföra dem?

– Vår företagshälsovård administrerar testerna. Vi kommer att få veta väldigt lite om frekvens och tidpunkt eftersom vi vill att testerna ska vara helt slumpmässiga.

Hur har reaktionerna varit bland personalen?

– Vi har haft ganska lite interna reaktioner och facken är positiva till det här. Det verkar som att frågan är väl förankrad i organisationen.

När genomförs de första testerna?

– Rutinen som möjliggör detta togs den 1 september. Jag vet att det just nu arbetas för högtryck för få maskineriet att fungera. Tillämpningen ska komma igång under hösten.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö