Forskaren: ”Vi blev väldigt förvånade”

2015-08-16 23:00 Elisabeth Vene  

KONTOR. Självklart är eget rum bäst när arbetsuppgiften kräver koncentration. Eller?I en svensk studie presterade de som satt i egna rum lika dåligt som de i stora kontorslandskap.

Forskarna på Stressforskningsinstitutet utgick ifrån att eget rum, så kallat cellkontor, är optimalt när det gäller koncentrationskrävande jobb. För att undersöka saken lät de först alla 527 deltagarna utföra ett ordminnestest i tyst miljö. I såväl cellkontoren som i kontorslandskapen av olika format skulle det vara alldeles tyst, telefonerna vara avstängda, ingen fick prata.

Nästa gång utfördes testet under normala betingelser, det vill säga under sedvanligt stoj och spring. Utom för kontrollgruppen, som fick samma tysta miljö.

Bara kontrollgruppen hade lika bra resultat andra gången. I de andra grupperna sjönk det rejält – även för deltagarna som jobbade i cellkontor.

– Vi blev väldigt förvånade, vi tänkte ju tvärtom att cellkontor alltid är bra utan störande prat och ljud, säger Aram Seddigh, ledare för studien som har publicerats i Journal of Environmental Psychology.

Bäst resultat hade de som jobbade i små kontorslandskap med 4–9 personer.

Ju större kontorslandskap desto sämre resultat är inget överraskande. Ju fler människor som vistas i lokalen desto fler störningsmoment. Men cellkontoret?

– Sitter man i eget rum kanske man inte lär sig att hantera distraktioner på samma sätt som om man sitter i kontorslandskap. Man störs mycket av små störningar, säger Aram Seddigh.

En annan förklaring kan vara att man inte utnyttjar fördelarna med eget rum.

– När vi gjorde testet gick jag omkring och stängde dörrar till cellkontoren. Då hände det att de genast öppnade dörren igen, för att de vara vana vid ”open door policy”, berättar Aram Seddigh.

I korridorerna utanför finns ingen fungerande ljudabsorption, ljudet leds rakt in i det egna kontoret.

– Studien har gjort mig mycket mer medveten. Nu stänger jag dörren till mitt cellkontor när jag ska göra något krävande.

I september disputerar han på sin avhandling i arbetsorganisationspsykologi på Stockholms universitet. Den handlar om hur olika typer av kontor påverkar medarbetarnas hälsa och produktivitet.

Här jobbar vi bäst

Små kontorslandskap: 4–9 personer. Bäst resultat, lägsta prestationsbortfallet.

Medelstora kontorslandskap: 10–24 personer. Näst bäst resultat.

Stora öppna kontorslandskap: Mer än 25 personer. Sämst resultat, högsta prestationsbortfallet.

Cellkontor: Eget rum. Lika dåligt resultat som i stora kontorslandskap.

Källa: Kontorsforskning.se

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen