”Förlust av lukt och smak betyder inte att man är smittsam”

2021-11-25 10:26 Elisabet Örnerborg  
Det hemtjänstanstanställda vårdbiträdet friades i hovrätten. Foto: Janerik Henriksson/TT

Vårdbiträdet som gick till jobbet fast hon inte fått svar på sitt covidtest åtalades för framkallande av fara för annan. Tingsrätten friade henne. Men domen överklgades. I hovrätten kom en smittskyddsläkare till hennes försvar.

Det timanställda vårdbiträdet hade varit sjuk flera gånger under hösten 2020 och testat sig för covid-19 med negativt svar. Hon hade varit förkyld en dryg vecka när hon förlorade lukt och smak och tog ett test igen, fredagen den 15 januari i år.  På lördagen och söndagen den 16 och 17 januari skulle hon jobba. Hon visste att hon skulle stanna hemma i väntan på testsvaret men kände sig pressad att ställa upp på sina helgpass. Först på söndagen fick hon testresultatet och gick då inte tillbaka till eftermiddagspasset. Hon åtalades för att ha utsatt omsorgstagare inom hemtjänsten och kollegor för fara.

Tingsrätten ogillade åtalet. Hon hade ju varit feberfri, det hade gått minst sju dagar sedan hon insjuknat och hon hade använt skyddskläder.

Läs mer: Vårdbiträde med covidsymtom riskerar fängelse

Hovrätten över Skåne och Blekinge höll på åklagarens begäran vittnesförhör med Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i region Blekinge, som hänvisade till Folkhälsomyndighetens vägledning för hur smittfrihet vid covid-19 ska bedömas. Man ska vara hemma minst sju dagar från första dagen med förkylningssymtom, varav minst två dagar ska vara feberfria. Förutsatt att man är frisk kan man därefter gå tillbaka till jobbet, men man kan då fortfarande ha rethosta och förlust av lukt och smak utan att det betyder att man är smittsam. Förlust av lukt och smak kan komma när som helst under sjukdomsförloppet. Och ett positivt testsvar säger inte så mycket om risken för smittspridning eftersom testet inte kan skilja på aktivt eller inaktivt virus. Virus kan hittas i PCR-tester i flera veckor eller månader efter att man har haft infektionen trots att man inte är smittsam längre.

Hovrätten finner i likhet med tingsrätten att covid-19 är en sådan allvarlig sjukdom som kan omfattas av bestämmelsen om framkallande av fara för annan. Liksom tingsrätten finner hovrätten också att det sammantaget inte är styrkt att det var fråga om framkallande av fara för annan i det här fallet. Hovrätten ogillar åtalet. Domen kan överklagas till den 9 december.

En till arbetstagare frias

Arbetstagaren som gått till sitt arbete den 9 november 2020 på ett servicehus trots att hon testat positivt för covid-19 åtalades också för framkallande av fara för annan, mål B 1171-21. Under huvudförhandlingen i Solna tingsrätt den 2 november drog åklagaren tillbaka åtalet då brottet inte kunde styrkas. Arbetstagaren frikändes. Överklagandetiden har gått ut utan att domen överklagades.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö