Företagsläkarna: Mynak blundar för problemen

2021-03-15 15:57 Lena Gunnars  
Jan Rosén, ordförande för Svenska Företagsläkarföreningen. Foto: Läkarföreningen

(Uppdaterad) Svenska företagsläkarföreningen och flera av de övriga i Mynaks referensgrupp har skickat in en skrivelse till regeringen. Där har de listat sina synpunkter på Mynaks rapport om lösningar på företagsläkarbristen.   – Tyvärr blundar Mynak för problemställningen som finns, anser Jan Rosén, ordförande för Svenska Företagsläkarföreningen.

Jan Rosén har noga gått igenom både rapportens slutsatser och utredningen som låg till grund för den. Han har suttit med i referensgruppen som föregick rapporten och lämnade sina synpunkter till Mynak redan vid första träffen.  Men han upplevde inte att synpunkterna togs tillvara.

Enligt Jan Rosén degraderades parterna i referensgruppen under utredningens gång så att det till sist bara återstod en diskussionsgrupp.  

– Vi nedgraderades eftersom vi inte delade ledningens uppfattning. Det kändes som om utredningen var färdigskriven redan från början.

Jan Rosén hör till dem som väntat länge på en utredning som skulle hitta lösningar på bristen på företagsläkare. När han fick rapporten och utredningen i sin hand letade han efter lösningar på hur specialistutbildningen i arbetsmedicin, som den gamla specialistutbildningen till företagsläkare nu mer heter, skulle finansieras.

Som Jan Rosén ser det krävs det ett statligt ansvarstagande för specialistutbildningen och en ekonomi för den. Där anser han inte att utredningen kommer fram till något nytt. Han anser att myndigheten har feltolkat regeringens uppdrag.

– Mynak har själv valt att begränsa uppdraget och lägger sig inte i vare sig utbildningens kvalitet, dess upplägg, ekonomin eller administrationen. Det var ju allt det som regeringsuppdraget innebar.

Mellan raderna i rapportens slutsatser läser Jan Rosén in att Mynak vill göra någon typ av behörighetsutbildning, en introduktionskurs för läkare som vill arbeta inom företagshälsovården.

– Den slutsatsen delar vi definitivt inte. Vi är inte intresserade av någon typ av barfotadoktorer, en light-version som kommer ut. Det tillför inte branschen någonting, säger Jan Rosén.

Tillsammans med Läkarförbundet, som Svenska företagsläkarföreningen är en del av, och flera av de övriga parterna som suttit med i Mynaks referensgrupp, har nu skickat ett brev med sina synpunkter till regeringen.

Jan Rosén menar att Mynak inte har lyssnat på sakkunskapen som finns under arbetet med rapporten.

– Man har kastat bort ett antal miljoner kronor på att göra den här utredningen. Tyvärr kommer den inte att leda till fler företagsläkare och en ökad kompetens. Det är ändå det vi vill ha.

Arbetarskydd har sökt Mynak för en kommentar om kritiken mot rapportens innehåll, som även har kommit från Svenskt Näringslivs och SKR:s håll.

”Vi väljer att avböja din fråga om intervju och hänvisar till vår rapport” skriver Mynaks kommunikaktör Camilla Wengelin i ett mejl till Arbetarskydd. 

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö