Företagsbot för felvänd fräs

2019-06-07 00:00 Karin Nilsson  

Fälld. Vd:n sa att olyckan skedde eftersom den anställde använt handskar. Men det var inte viktigt för tingsrättens bedömning. Maskinen hade ändå inte fått användas.

Den 7 april 2016 skadade sig en man i samband med sitt arbete hos Skandinavisk Ecotech AB. Olyckan skedde på bolagets arbetsställe i Övertorneå. En överhandsfräs var monterad upp och ned på ett arbetsbord och användes därför felaktigt. Monteringen innebar att överhandsfräsen saknade skydd som förhindrade att man kom i kontakt med dess rörliga och farliga delar. Under arbetet drogs mannens hand in i verktyget. Han skadade två fingrar på vänster hand.

Åklagaren: Arbetsmiljöåklagare Aino Pietilä ansåg att skyddsansvarig hos bolaget uppsåtligen eller av oaktsamhet inte hade gjort vad som krävs enligt arbetsmiljölagen. Hon krävde att företaget skulle betala 300 000 kronor i företagsbot.

Företaget: Ansåg inte att de gjort fel. Vd:n ansåg att olyckan berodde på att den anställde hade använt handskar.

Tingsrätten: Konstaterade att det inte förekommit något systematiskt arbetsmiljöarbete före olyckan. Företaget hade inga skydds­- ronder och vd:n har inte ställt några frågor om arbetsmiljön. Maskinen hade inte heller blivit riskbedömd. I och med att maskinen hade modifierats blev det en ny maskin som skulle ha C-märkts. Någon sådan märkning fanns inte.

Tingsrätten påpekade att handskar normalt inte bör användas vid roterande maskiner men den här maskinen hade ändå inte fått användas om den anställde varit utan handskar.

Tingsrätten anser att om det säkerhetsarbete som ska finnas hade funnits skulle maskinen inte ha använts. Om maskinen använts på det sätt som den var godkänd för skulle olyckan inte heller ha inträffat. Att mannen använde handskar påverkar inte bedömningen, eftersom det inte fanns något säkerhetsarbete inom företaget för att säkerställa att de anställda inte bar handskar.

Domslut: Tingsrätten anser inte att det finns skäl att jämka företagsboten och ålägger företaget att betala 300 000 kronor i företagsbot.

Domen har inte överklagats.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen