Följde inte instruktionerna

2010-04-29 21:00 Ann Norrby  

Öglan var för vek för den 1,9 ton tunga pelaren. Den brast när pelaren skulle resas med hjälp av en lyftkran. En 26-årig man klämdes till döds.

Åklagaren anser att platschefen inte bedömt riskerna med arbetsuppgiften.</p> <p>I februari 2009 monterade de anställda på NCC Construction Sverige AB betongpelare på en ny vårdbyggnad till Centrallasarettet i Västerås. Byggnadsarbetaren som avled var inte inblandad i lyftet. </p> <p>Enligt Arbetsmiljöverkets utredning följde inte NCC tillverkarens, Strängbetong, anvisningar. Enligt dem skulle pelarna lyfts med en följsam wire. Lyftöglorna som i stället användes var dimensionerade för att lyfta maximalt 1,2 ton. </p> <p>Arbetsmiljöåklagare Klas Engdahl har åtalat platschefen på bygget för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Platschefen anklagas för att han inte gjort tillräckligt för att förebygga olycksfall och för att han inte riskbedömt arbetet. </p> <p>Han borde vidare ha tagit hänsyn till hur tunga pelarna var när han valde lyftredskap, han skulle ha valt ut arbetare med tillräckliga kunskaper och instruerat dem samt spärrat av riskområdet.</p> <p>Åklagaren yrkar också 2 000 000 kronor i företagsbot från NCC Construction Sverige AB.</p> <p>Ann Norrby</p>

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen