Flest avhopp i kommunerna efter sexanklagelser 

2022-06-06 18:47 Janne Sundling  
Anders Knape (M) förnekar att han skulle gjort sig skyldig till sexköp. Men han lämnar sina uppdrag både som SKR-bas och fullmäktigeordförande.

Två höga politiker avgick i veckan på grund av utredningar om sexköp. Riksdagsledamoten Dag Larsson (S) och kommunfullmäktiges ordförande i Karlstad Anders Knape (M). Det är på lokal nivå som de flesta sexskandalerna skett, visar Arbetarskydds genomgång.

Det här är den första artikeln om politiken i Sverige inför valrörelsen. I morgon berättar vi om de tuffa villkoren för politikarbetarna - överensstämmer de ens med arbetsmiljölagen?

 

Hösten 2017 ställde sig 1 300 kvinnliga politiker bakom ett Metoo-upprop mot sexövergrepp och trakasserier i maktens korridorer. Men i politiken ledde inte det till några dramatiska reaktioner på riksplanet. 

I vår grannland Danmark ledde en fördröjd Metoo-reaktion till att två toppolitiker avgick 2020. Frank Jensen, som var överborgmästare i Köpenhamn och vice partiledare (S), tvingades avgå. Även Morten Østergaard, partiledare för Radikale Venstre, som tillhör S-regeringens underlag, tvingades gå. Båda anklagades av partikamrater för sexuella kränkningar. 

I Sverige ledde det till att riksdagsstyrelsen tillsatte en jämställdhetsgrupp med representanter för alla partier.  

Mest uppmärksammat blev åtalet 2019 mot tidigare landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) som åtalades för sexuellt ofredande, han frikändes i tingsrätt och hovrätt, men lämnade som riksdagsledamot. 

2017 anklagades en manlig riksdagsledamot i Miljöpartiet för att vid upprepade tillfällen utsatt kvinnor för sexuella närmanden och trakasserier. Han valde senare att lämna riksdagen och partiet. 

Samma år avgick stadsbyggnads- och kulturborgarrådet Roger Mogert som borgarråd för Socialdemokraterna i Stockholms stad efter att en handfull kvinnor vittnat om att han skulle ha missbrukat sin ställning som makthavare och politiker. 

Förra året ledde anklagelserna om sexuella trakasserier till att M-ledaren i Malmö, Torbjörn Tegnhammar, avgick som M-ledare och från Moderaternas partistyrelse. 

Tidigare i år avgick M-kommunalrådet i Trelleborg, Mikael Rubin, efter att ha blivit utpressad på 213 000 kronor av en kvinna som han ska ha köpt en nakenbild av. 

I Motala avsade sig kommunstyrelsens ordförande Kåre Friberg (M) alla sina uppdrag 2020 efter att ha fällts för våldtäkt. 

Kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka, Hans Forsberg (M), lämnade efter att 2020 ha fått ett strafföreläggande för sexköp. 

I Falköping avgick S-kommunalrådet Dan Gabrielsson efter anklagelser om sexuella trakasserier 2019. Polisanmälan om ofredande lades ned. 

Tidigare i år avgick vice ordföranden i Filipstads kommunstyrelse, Jomark Polintan (S), efter att ha dömts till fängelse för två våldtäkter. 

Men avhopp och uteslutningar från partier kan ske av en massa andra skäl. När Dagens Arena 2021 undersökte hur många partierna uteslutit de senaste tio åren var de uteslutna i särklass störst bland Sverigedemokraterna med cirka 100. Övriga sju riksdagspartier stod för cirka 60 uteslutningar. 

Ett av de senare exemplen är Benny Rosengren, oppositionsråd i Region Dalarna och ledamot i Ludvika kommunfullmäktige. Han har inte avgått men uteslöts i år från sitt parti Sverigedemokraterna. Han anklagades för att ha uppträtt ” hotfull och misskrediterat medlemmar”. Han funderar nu på att starta ett eget parti. 

Att inte riktigt kunna skilja på mina, andras och våra pengar kan också vara ett problem. 

På 90-talet var det Motalaskandalen som visade att ledande politiker hade en vidlyftig representationskultur. I toppen fanns kommunfullmäktiges ordförande tillika kommunens näringslivschef, Sölve Conradsson (S). När Motala Tidning rullade upp historien fick han gå och åtalades för grov trolöshet mot huvudman. Sölve dömdes av tingsrätten till ett och ett halvt års fängelse, men hovrätten ökade på det till två år. Han dömdes också att betala nära en miljon i skadestånd. I samma skandal blev kommunalrådet Håkan Carlsson (S) dömd till fyra månaders fängelse för samma brott. 

I spåren av Motalaskandalen avslöjades en liknande historia i Gävle med besök på strippklubbar i Milano och med sammanlagda ”representationskostnader” på 80 000 kronor. Den skandalen ledde till att tre av fyra S-kommunalråd i staden tvingades avgå. 

En mer tragikomisk historia utspelade sig på 90-talet kring en ombudsman i Moderaterna i Västsverige. Han tog ut runt en miljon ur partikassan och körde till Åbytravet i Göteborg för att enligt egen uppgift köpa guld för pengarna. Fast det visade sig enligt hans egna uppgifter vara förgyllt bly. 

– Det såg ut att bli en bra affär för moderaterna, tyvärr blev jag blåst, 
förklarade han sig under rättegången och hävdade att han haft befogenhet att göra affärer med partikassan som insats. 

Men varken tingsrätten eller hovrätten trodde på honom. "Mycket tyder på att [personen] själv tagit pengarna", skrev juristerna i sin dom 1994 på två och ett halvt års fängelse.  

2014 var det en annan tongivande M-ombudsman i Stockholm som på oklara grunder beviljats en miljonlån av partier som fick lämna jobbet. 

En M-ombudsman på Gotland dömdes 2019 till fängelse i ett år och nio månader efter att ha förskingrat över två miljoner kronor av partiets pengar.  

En f d SD-politiker i Eskilstuna dömdes 2018 till ett och ett halvt års fängelse efter att ha lurat till sig ersättning för över en halv miljon kronor i förlorad arbetsinkomst från kommunen genom förfalskade underlag. 

Är då politiker mer benägna att begå brott eller till mer gränsöverskridande beteenden än andra? Knappast. Men efter varje skandal heter det att kontrollfunktionerna ska skärpas. Fast politiken bygger på förtroende och inte kontroll, och de som ska kontrollera är ofta fritidspolitiker som ska hinna med allt annat. Bilden av partierna som mäktiga organisationer är delvis sann, men de är ofta bräckligare och med svagare muskler än man kan tro. 

 

 

 

Janne Sundling

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö