Fler kan överleva plötsligt hjärtstopp

2013-06-16 23:00 Peter Pettersson  
Jessica Nieminen demonstrerar hur man använder en hjärtstartare Foto: Gunnar Seijbold

För 400 kronor i månaden kan man hyra en hjärtstartare.<br> - Vårt mål är att fördubbla antalet hjärtstartare i Sverige, säger Anna Fredholm, projektledare på Hjärt-Lungfonden.

Varje år drabbas 10 000 svenskar av hjärtstopp. Ett livshotande tillstånd som kräver vård så fort som möjligt. Endast cirka 500 av de drabbade överlever och den enda behandling som är effektiv mot hjärtstopp är hjärt-lungräddning (HLR) och en elstöt från en hjärtstartare. Genom bröstkompressioner och inblåsningar av luft i den drabbade, pumpar man det syresatta blodet runt i kroppen. Med en elstöt från hjärtstartaren bryts det elektriska kaos som orsakar hjärtstoppet.

– Sedan vi fick ut hjärtstartare på alla räddningstjänstens fordon i Stockholm och alla polisbilar i Stockholms län har dödligheten halverats, säger David Fredman, sjuksköterska och projektledare på Södersjukhusets Hjärtstoppscentrum.

Hjärtstopp ska inte förväxlas med hjärt­infarkt. Vid en hjärtinfarkt drabbas en del av hjärtmuskeln av akut syrebrist, vilket kan leda till svår smärta och nedsatt pumpförmåga. Vid ett plötsligt hjärtstopp övergår hjärtats normala rytm i vad som kallas kammarflimmer eller ventrikelflimmer, och pumpförmågan upphör omedelbart. Det är katastrof för hjärnan som är beroende av syresatt blod för att kunna fungera. Om den drabbade ska överleva måste hjärtrytmen återställas inom ett par minuter.

– Det viktigaste är att få i gång hjärt- och lungräddningen med bröstkompressioner och konstgjord andning. Helst inom 180 sekunder. Chansen att överleva minskar med tio procent per minut efter det att man drabbats av hjärtstopp, säger Jessica Nieminen, på Hjärt-Lungfonden.

Totalt finns det i dag cirka 3 600 hjärtstartare i Sverige, de flesta av dem finns i Stockholm och Göteborg. Hjärt-lungfonden samlar in pengar för att kunna köpa in och placera ut fler. Just nu pågår ett projekt där man ställer ut hjärtstartare på tunnelbanans stationer i Stockholm.

– Med hjärtstartare placerade på offentliga platser kan vi rädda fler liv, säger Anna Fredholm.

Fonden har också tagit fram en app för smarta mobiler – Rädda Hjärtat. Den innehåller information om vad man ska göra när någon drabbas och länkar till Hjärtstartarregistret som visar var man kan hitta en hjärtstartare. Den har nyligen kommit ut på Appstore och kommer i en Androidversion inom kort.

Fakta hjärtstartare

  • En hjärtstartarekostar från 8 000 kronor och upp till 20 000 kronor.
  • Den har en livslängd på 3–4 år innan den centrala elektroden som krävs för att generera elstötarna behöver bytas ut.
  • Att hyra kostar runt 400 kronor plus moms per månad.
  • En kurs i hjärt-lungräddning kostar från 500 kronor.

Åtgärder vid hjärtstopp

1. Larma 112 och kalla på ambulans.

2. Börja ge bröstkompressioner och konstgjord andning.

3. Hämta en hjärtstartare. Om ingen finns fortsätt med hjärt-lungräddningen tills räddningstjänsten anländer Finns det en hjärtstartare tillgänglig ska man absolut använda den, även om man inte har utbildning. Hjärtstartaren talar om för användaren vad man ska göra.

Peter Pettersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö