Får äntligen livränta för värken

2015-10-19 09:22 Elisabet Örnerborg  
Efter två decennier som truckförare fick Kent Nilsson ont i händer och armar. Foto: Mattias Blomquist

Efter tjugo års truckkörning sökte han läkare. Det gjorde ont i händer och armar. 2004 fick han sjukersättning och undrade hur han skulle klara sig. Det skulle dröja drygt tio år innan värken blev godkänd som arbetsskada. Nu får han en dryg miljon i livränta retroaktivt.

Först strålade värken ut från vänster axel. Flera år och diverse jobb senare värkte det överallt och värst var det nu i höger axel och nacke. Och värken i händer och armar gjorde att han hade svårt att sova på nätterna. Hemma i det gamla huset, som liksom alla gamla hus behöver fixas en del vartefter, orkade han inget längre.

Vad gjorde du då?

-Hur ska jag klara min ekonomi, tänkte jag först. Sedan sökte jag livränta och fick avslag två gånger. De prövar väl för att se hur länge en enskild person kan hålla emot. Jag gav upp efter andra avslaget, men då ringde någon från facket, säger truckförare Kent Nilsson till Arbetarskydd.

Kent Nilsson är med i Seko.

-Jag är tacksam att facket stöttat mig. Magnus Eriksson på LO-TCO Rättsskydd drog sedan igång det hela och drev mitt ärende vidare till förvaltningsrätten, som gav mig rätt. Jag fick brev om livränta i förra veckan, säger han.

Förbundsjurist Magnus Eriksson förklarar att Kent Nilssons ansökan om livränta avslogs berodde på att Försäkringskassan ansåg att hans värk i höger axel inte kunde ha samma orsak som den tidigare värken i vänster axel.

-Vi överklagade kassans avslag till förvaltningsrätten och argumenterade med stöd av en professor i ortopedi för at det var fråga om samma besvär som hade bestått under tio års tid och spritt sig.

Kent Nilsson vann i förvaltningsrätten och får nu livränta.

Läs mer under vinjetten "Kampen" i nästa nummer av Arbetarskydd som kommer ut den 9 november.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö