En har problem - måste alla avstå glögg?

2013-11-17 23:00  
Lise-Lotte Argulander, Mats Palm och Maria Steinberg

EXPERTFRÅGA: Vi planerar en julfest för personalen och en glöggmottagning för kunder på kontoret i december. Vi är inne i en tuff period och vill uppmuntra både personal och kunder. Men en anställd misstänks ha alkoholproblem. Måste alla avstå från öl, vin och glögg för hans skull?

Maria Steinberg, forskare i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet:

– Nej, alla ska inte behöva avstå från öl, vin och glögg för att en person har problem. Men missbruk av alkohol är ett stort folkhälsoproblem, som vi alla måste ta på allvar.

På de flesta företag finns det en alkohol- och drogpolicy. Den kan innebära att företaget någon gång vid festliga tillfällen bjuder sina kunder och anställda på alkohol. Arbetsgivaren måste alltid bjuda på ett alkoholfritt alternativ.

Missbruk av alkohol betraktas som en sjukdom. Arbetsgivarens ansvar för rehabilitering kan bli aktuellt. Min uppfattning är att arbetsgivaren aldrig ska låta spriten vara helt fri. Det kan uppmuntra ett missbruk.

 

Mats Palm , huvudskyddsombud vid ett verkstadsföretag:

– Om det inte finns några regler för att hantera alkoholproblem har arbetsgivaren ett jobb att ta tag i. Misstänkt missbruk bland personalen kräver att man agerar direkt, Alna och facket är bra parter i det arbetet. Att man är inne i en tuff period ska kanske hanteras med att bemanna upp och strukturera arbetet, snarare än att belöna alla med en sup...

Innan alkohol serveras på kontoret är det bra att ha en alkohol- och drogpolicy. När det finns en policy och personen med misstänkt alkoholproblematik är konstruktivt hanterad, då tror jag att ni gemensamt kommer fram till ett bra beslut, där alltid alkoholfria alternativ erbjuds, så att alla kan vara med och trivas.

 

Lise-Lotte Argulander, förbundsjurist, Visita

- I arbetsgivarens anpassnings- och rehabiliteringsskyldighet ingår att ha rutiner även för vad som gäller vid missbruk av alkohol och droger. Arbetsgivaren ska också ha gjort klart vad som händer den som uppträder påverkad i arbetet. I ett handlingsprogram för hur olika missbruksproblem ska hanteras bör det framgå vilken hjälp som erbjuds, vart arbetstagaren ska vända sig för hjälp och vem som gör vad i rehabiliteringsarbetet.

En arbetsgivare kan därför servera alkohol i form av glögg, öl och vin även om en arbetstagare misstänks ha alkoholproblem. Ska alkohol serveras i samband med arbetet bör det internt framgå vid vilka tillfällen, på vilket sätt och i vilken omfattning.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen