”En får överklaga igen och igen, det tar tid att få rätt”

2014-12-16 14:10 Elisabet Örnerborg  
- Jag har arbetat på ackord, det har gett pengar men också skador som resultat. Jag har domningar och ständig värk, berättar Sven-Erik Larsson. Foto: Øyvind Lund

BELASTNINGSSKADOR. Sven-Erik Larsson hade målat hus och kyrkor i 35 år när han blev sjukskriven 2006. Efter åtta år har han äntligen fått hel arbetsskadelivränta.

Runtom i Värmland har Sven-Erik målat byggnader in- och utvändigt. Men 2006 satte händer, axlar och rygg stopp – de orkade inte längre. Han har inte kunnat utöva sitt yrke och har förgäves försökt arbetspröva med lättare arbete två gånger.

När började du känna av din belastningsskada?

– Efter 20 år fick jag domningar i händerna, ont i axlar, nacke och rygg. Jag är högerhänt så jag kände det värst i höger hand. Jag har spacklat, tapetserat, målat tak, fönster och väggar inne och ute, en del med rödfärg. Att jobba med måleri är tungt och slitsamt. Jag har sandspacklat också. Det gör man med en maskin som sprutar spacklet, det är tungt det. Det händer att jag ser kyrkor, kommunhus, sjukhus som jag har målat. Jag har arbetat på ackord, det har gett pengar men också skador som resultat.

Har du fått någon behandling?

– Jag har fått den ena handen och sedan den andra opererad på sjukhuset i Torsby. Där har jag målat förresten. Operationen lyckades inte, så jag var till sjukhuset i Karlstad för att kolla nervbanan, sedan till Örebro. Men det blev inte bra då heller. Jag har opererat höger axel två gånger och jag har också fått skulderbladen opererade mot artros.

Den 1 mars 2006 blev jag sjukskriven. Sedan dess har jag inte kunnat måla.

Hur mår du nu?

– Jag har domningar och ständig värk fort­farande, molvärk. Att ha värk är inte roligt. Jag tar värktabletter ibland när det blir för besvärligt.

Vad kan du göra?

– Jag fiskar och så är jag ute och går i skog och mark. Jag har sett varg, här är mycket varg, det är fina stora djur.

Varför tog det så lång tid tills du fick hel livränta?

– Försäkringskassan menade att jag kunde arbeta. Jag hade då halv livränta och var inskriven hos Arbetsförmedlingen på den andra halva tiden. Jag fick gå på aktivitetsträning två gånger. Först på en idrottsplan där jag fick tvätta och städa. Nej, det gick inte bra. Från november i fjol till juni i år fick jag arkivera papper och mala papper i Lysviks församling. Det gick inte det heller.

Fick du hjälp?

– Ja, jag ringde målarfacket i Västerås och fick veta att jag kunde få juridisk hjälp och att det inte skulle kosta något. Det ville jag ha. Det var en två tre år sedan. En får överklaga igen och igen. Jag har fått bra hjälp från Mattias af Malmborg på LO-TCO Rättsskydd. Jag fick avslag på hel sjukförsäkring från förvaltningsrätten i Karlstad i oktober i år. Sedan fick jag full arbetsskadelivränta som gäller från den 1 november.

Har du något råd att ge andra som hamnar i samma situation?

– Fortsätt kämpa. Det tar tid innan man får rätt.

Sven-Erik Larsson

Yrke: Målare.

Ålder: 62 år.

Skada: Belastningsskada i nacke, skuldra med mera.

När: Besvären började efter 20 år, han sjukskrevs helt från målarjobbet 2006.

Fick rätt: Hel arbetsskadelivränta från den 1 november 2014. Enligt sjukförsäkringen ansågs Sven-Erik ha hel arbetsförmåga. Han sökte om hel sjukersättning men fick avslag i förvaltningsrätten. Men när Försäkringskassan bedömde hans arbetsförmåga enligt arbetsskadeförsäkringen blev resultatet det motsatta. Bland annat beroende på att Sven-Erik är över 60 år.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö