Drevs till självmord av övertidsarbetet

2016-11-14 00:00 Tiina Demargne  

KAROSHI. Den 24-åriga japanskan jobbade över nästan 130 timmar på en månad och sov bara tio timmar per vecka. Juldagen 2015 tog hon sitt liv.Det var övertiden som orsakade självmordet, konstaterar nu statliga Tokyo Labor Bureau.

Enligt en undersökning som japanska regeringen låtit göra har 20 procent av företagen heltidsarbetande som varje månad överskrider gränsen för övertid, det vill säga mer än 80 timmar per månad. På närmare 12 procent av de 1 700 företagen finns de som jobbar över mer än 100 timmar, skriver Tokyo Reporter.

Arbetarskydd har tidigare i år berättat om att tusentals japaner dör varje år av att ha jobbat för mycket under lång tid. För 25 år sedan myntades ordet karoshi, att dö av för mycket arbete.

Läs också:

Läs mer: Hon studerar sömnen för att stoppa stressjuka

2010 gick en stor grupp anhöriga, advokater och parlamentsledamöter ihop och krävde att karoshi skulle upphöra. Protesterna ledde till en lag mot mer än åtta timmars arbetstid per dag. Den följs inte.

En ny, förbättrad lag antogs 2014. Den inkluderar bestämmelser om kompensation till de drabbades familjer.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö