Djurparkschef döms för dödsolycka i björnpark

2020-06-12 00:00 Jonna Söderqvist  
I augusti 2017 dödades en 18-årig djurskötare vid Orsa rovdjurs­park. Björnen hade grävt ett hål och tog sig in där djurskötaren och en neder­ländsk familj var. Foto: Polisens FUP

Fällda och friad. Vd:n frias men djurparkschefen och före­taget, Grönklittsgruppen AB, fälls efter dödsolyckan i björn­parken. Företaget krävs på 2 500 000 kronor i företagsbot.

Den 4 augusti 2017 dödades en djurskötare på Orsa rovdjurspark. Han var i ett björnhägn tillsammans med en nederländsk familj för att städa och lägga ut mat åt björnarna som en del av parkens turistverksamhet. Björnarna var under tiden i ett annat hägn. Två unga brun­björnar grävde sig från bakhägnet till hägnet där djurvårdaren och besökarna befann sig. En av björnarna dödade djurskötaren. Den nederländska familjen lyckades fly och klättra upp för staketet.

Åklagaren: Kammaråklagare Gunnar Jonasson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål krävde att den dåvarande djurparkschefen och den tidigare vd:n skulle dömas för vållande till annans död, grovt brott och framkallande av fara för annan. Bolaget krävdes på 8 miljoner kronor i företagsbot.

Riskbedömningarna var inte korrekta och det brast i kontrollen av att de var gjorda. Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter ska vistelse och arbete med djur ske med betryggande säkerhet. Med hänsyn till björnarnas grävningsbenägenhet bedömde åklagaren att man inte kontrollerat och tillsett att hägnet erbjudit betryggande säkerhet. Hägnet hade inte heller återställts till sin rätta säkerhetsnivå efter att björnarna grävt vid stängslen.

Målet togs senare över av kammaråklagare Anders Gustafsson.

Vd:n: Har förnekat gärningen.

Djurparkschefen: Har förnekat gärningen.

Bolaget: Anser inte att de ska betala företagsbot.

Tingsrätten: Fäller den dåvarande djurparkschefen för arbetsmiljöbrott och friar den tidigare vd:n. Djurparkschefen borde ha insett att det fanns risk för att en brunbjörn kunde gräva sig under barriären mellan hägnen, och ta sig in i hägnet där personer ibland arbetade och aktiviteter för besökare hölls. Han lät arbete och besöksaktiviteten fortsätta, trots att han insåg att brunbjörnarna i hägnet grävde och att det inte fanns något marknät. Djurparkschefen upprättade inte sådana rutiner att grävningar dagligen kunde upptäckas och han återställde inte marken efter grävningar. Han gjorde inte vad som krävs enligt Arbetsmiljö­verkets föreskrifter om systematiskt arbets­miljö­arbete och arbete med djur. Djurparkschefen har brustit i sitt arbetsmiljöarbete och av oaktsamhet orsakat djurskötarens död.

Till skillnad från åklagaren anser tings­rätten inte att brottet är grovt. Rätten påpekar att parkchefen tillträdde i maj 2016. Han hade också under sin korta tid som anläggningschef höjt säkerheten i parken.

Djurparkschefen har också gjort sig skyldig till framkallande av fara för annan.

Den tidigare vd:n frias. Den tidigare vd:n och djurparkschefen hade kontakt rörande den verksamhetsplan och säkerhetsplan som parkchefen arbetade fram. Enligt vd:n hade han delegerat ansvaret för arbetsmiljöarbetet innefattande säkerhetsarbetet till parkchefen. Tingsrätten anser inte att det är styrkt att vd:n inte delegerade arbetsmiljöansvaret till parkchefen och ogillar därför åtalet mot vd:n.

Domslut: Den dåvarande djurparkschefen döms till villkorlig dom och 180 dagsböter. Grönklittsgruppen AB, som äger Orsa rovdjurspark, ska betala 2 500 000 kronor i företagsbot.

Domen kan överklagas senast 15 juni 2020.

Jonna Söderqvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö