“Det är som en smäll på truten”

2021-05-31 17:28 Kamilla Kvarntorp  
Arbetsgivaren betalde 500 000 kronor i företagsbot efter olyckan. Ove Bergman trodde först att pengarna skulle gå till honom. Foto: Justina Öster / Transportarbetaren

Det är ovanligt att arbetstagare får skadestånd efter en arbetsplatsolycka. Ove Bergman, som förlorade fyra fingrar vid en arbetsplatsolycka, fick inget. Men staten fick en halv miljon kronor i företagsbot.

Ove Bergman var kranbilsförare på ett åkeri som lånade ut honom till däckåtervinningen i Gävle för att köra lastmaskin. På däckåtervinningen drabbades han av en olycka när han skulle byta knivarna i en maskin som klipper sönder däcken så att de kan återanvändas. När han stod i lastarens skopa drog rotorn igång och slet av fyra fingrar på vänsterhanden.

Det var i mars 2019. Sedan dess är Ove Bergman sjukskriven 

ꟷ Jag har mycket värk och sover i stort sett aldrig en hel natt, trots att jag äter värktabletter, sömntabletter och lugnande, säger han när vi hörs på telefon i mitten på maj.

Ove Bergmans arbetsgivare hade tecknat kollektivavtal. Utöver sjukersättningen får han därför även ersättning från Afa:s trygghetsförsäkring för arbetsskada, TFA. Totalt får han ut lika mycket pengar under sjukskrivningen som när han jobbade. Från TFA-försäkringen har han också fått 21 000 kronor för sveda och värk och 16 000 kronor för amputationsdefekt. 

Om den som är misstänkt för ett brott erkänner sig skyldig kan åklagaren meddela ett så kallat strafföreläggande. Åklagaren väcker då inget avtal och det blir ingen rättegång. I februari 2021 kom ett strafföreläggande, där arbetsgivaren erkände arbetsmiljöbrott.  Straffet blev att betala en företagsbot till staten på en halv miljon kronor.

ꟷ Det är som en smäll på truten. I min enfald trodde jag först att pengarna skulle gå till mig. Det skulle ju inte ersätta min förlust, men det hade varit ett litet plåster på såren. Jag tycker inte att det är rättvist att staten får pengarna. Det är ju jag som sitter här med skadan, värk och sömnsvårigheter, säger Ove Bergman.

Han fick inget skadestånd på grund av en paragraf i Afa:s TFA-försäkring. Enligt paragrafen är det inte tillåtet att stämma en arbetsgivare som omfattas av försäkringen. Det är Transportarbetareförbundets ombudsman i Gävle, Niclas Sandström, väl medveten om. Men han tycker att det är konstigt.

ꟷ  Ersättningen från Afa-försäkring är ingen upprättelse på samma sätt som ett skadestånd. Ove har inte bara blivit av med fingrarna.  Han har smärta och lider fortfarande. Hans fingrar växer inte ut och hans smärta försvinner inte om han får pengar. Men jag tycker att den som har lidit, den som har drabbats borde få pengarna.

Ove Bergman är änkling sedan några år och bor ensam i ett stort hus. Ett skadestånd skulle ha betytt mycket för honom.

ꟷ  Jag är sjukskriven till den sista augusti, sedan vet jag inte hur det blir med ersättningen. Jag måste kanske gå ifrån huset. Det känns jobbigt. Det skulle vara en stor lättnad, ekonomiskt sett, om det utgick ett skadestånd.

Lars Stålberg utsågs av tingsrätten till Ove Bergmans målsägandebiträde. Han anser att Oves enda möjlighet att begära skadestånd är om Afa gör fel i skadehanteringen.

ꟷ  Då går det att överväga att säga att det finns en brist i utredningen, att en försumlighet har begåtts. Men i nuvarande utredningsläge finns inga sådana möjligheter menar jag.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Kamilla Kvarntorp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö