De tog in på internat för att bli sams

2011-02-27 23:00 Elisabeth Vene  

”Vi gick stärkta ur det här.” Det säger Ola Bertilsson. Han är personalchefen som provade på att åka på internat för att lösa konflikterna i arbetsgruppen.

<p>En sådan metod att lösa konflikter tar man bara till när det är riktigt illa. På Ola Bertilssons dåvarande arbetsplats var det kris. </p> <p>- Vi var närmast desperata, när jag fick tips om Nicklas Andéns internat. Jag tyckte det lät märkligt. Men vi hade egentligen inget val. Man kan inte ha en arbetsplats där folk mår så dåligt. </p> <p>Det fanns en lång historia av konflikter på avdelningen och alla traditionella sätt att lösa dem hade misslyckats. </p> <p>Ola Bertilsson var inte själv inblandad, men följde med på internatet, lite som en trygghetsfaktor, en något sånär neutral person. Det blev en positiv upplevelse.</p> <p>- Även de tysta, de som deltog genom att lida av hur en person behandlade en annan, fick göra upp med detta. Det fick dem att blomma upp och få färg. Det är skönt att få säga vad man tycker.</p> <p>I slutänden fick en person, som inte kunde ställa upp på det nya, lämna gruppen.</p> <p>- Men hade vi tagit bort den personen och inte haft den här processen, skulle allt ha förblivit outrett.</p> <p>Få kände till att gruppen hade genomgått processen. Så förvåningen var äkta, när folk kom till Ola Bertilsson och sa "Vad har hänt? Det är ju en helt annan arbetsmiljö!"</p> <p>- På mitt nya jobb ska vi förhoppningsvis inte behöva så drastiska metoder att lösa konflikter, säger Ola Bertilsson, numera personalchef på Vallentuna kommun utanför Stockholm. Han lärde sig mycket på internatet.</p> <p>- Särskilt det där med att ta ansvar för mig själv, att inte ge makten över mina känslor till någon annan.</p>

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö