Därför klaras så få brott upp

2013-05-19 23:00 Elinor Torp  
Viola Björklund, Karlstad, Johan Dahlberg, Umeå, Kristina Hakemyr, Göteborg, Björn Eriksson, Stockholm och Laurent Delvenne, Luleå, gick kursen i arbetsmiljöbrott. Alla hade olika erfarenheter från sina polisdistrikt och de sysslade alla med andra brottstyper också. Foto: Christian Rehn

En kunskapsöversikt från Arbetsmiljöverket visar att endast två procent av polisanmälda arbetsmiljöbrott leder till fällande dom. Utredarna som gick kursen i arbetsmiljöbrott på Polishögskolan försöker besvara frågan varför så få brott klaras upp.

Viola Björklund, Karlstad:

- Förstahandsåtgärder är problemet. Vi måste bli bättre på att samla in dokumentation, fotografera och spärra av en brottsplats, men i Värmland är det svårt att få ut teknikerna till en arbetsplatsolycka.

Jonas Dahlberg, Umeå:

- Jag har jobbat för kort tid för att kunna veta hur det är. Men rent krasst så kan jag säga att i Västernorrland där jag jobbade förut finns ingen utbildning för poliser i yttre tjänst. Hur ska vi hantera arbetsmiljöbrotten? Det är upp till den enskilde individen. Deras intresse och kompetens avgör hur mycket som händer. Det vore bra med en internutbildning så att alla jobbar åt samma håll. Det initiala är alltid viktigast. I värsta fall börjar arbetsgivarna undanröja bevisning. Det finns exempel på det. Man har åtgärdat bristerna innan vi kommit och kontrollerat.

Laurent Delvenne, Luleå:

- Förstahandsåtgärderna behöver bli bättre. Vi borde samverka med Arbetsmiljöverket direkt när en olycka har hänt. Nu är det mer omständigheterna som styr, om vi råkar vara i tjänst just då. Ärendena ligger hos enhetschefen, förundersökningsledare och vakthavande innan de kommer till vår kännedom. Det är de som beslutar om utredare ska skickas till arbetsplatsen. Samtidigt är det orimligt att åka ut på allt. Avstånden är ju ett problem för oss i Norrbotten. Händer någonting i Kiruna tar det en halv dag bara att åka dit. Vi har bestämt oss för att samla utredningskompetensen i Luleå. Det finns ett värde i det. Men vi skulle behöva ha en åklagare på plats också.

Kristina Hedenmyr, Göteborg:

- Hos oss sitter åklagarna i huset bredvid. Det är en jättefördel. Vi tar bara hissen ner och hissen upp. Det förenklar vårt jobb. Något polismyndigheten kan förbättra är att freda oss utredare. Det tycker jag är A och O. Att man inte tas i anspråk för andra utredningar hela tiden. Så är det ju på många ställen. Man får inte jobba ostört med arbetsmiljöbrotten för de är ganska lågt prioriterade.

Björn Eriksson, Stockholm:

- Jag har alla slags bränder, all speciallagstiftning, alla vållandebrott, tjänstefel, mened … ett brett spektra av ärenden utöver arbetsmiljöbrotten. Det blir prioriteringar därefter. Dessutom får vi hjälpa till om andra grupper på roteln har kort om folk. Grova våldsbrott går alltid före arbetsmiljöbrotten. Så fredade utredare vore bra.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen