Därför är ÖB och Jimmie förebilder

2014-12-07 23:00 Lennart Kriisa  

Under tolv år var jag journalist på kvällstidningarna, mest på Expressen. Runt midnatt slipade vi på morgondagens löpsedel. En del formuleringar blev förstås idiotiska, då fick man skämmas nästa dag.

Under början av 2000-talet ändrades villkoren. Att sälja tidningen med nyheter på löpsedeln fungerade inte längre. Alla hade ju redan läst om händelsen på nätet. Därför fick hälsolöpen ett uppsving, samtliga riktade till kvinnor.

Män köper nämligen inte tidningen om det finns ett hälsobudskap. Det är därför du aldrig sett löpsedeln ”Ny metod avslöjar prostatacancer”. Möjligen skulle några kvinnor, oroliga för sina män, lägga upp slantarna. Resten av upplagan skulle gå i retur.

Män vill inte läsa om sin hälsa, inte tänka på den, allra minst diskutera den.

För att gå till doktorn krävs att mannen pissar blod, att det skaver rött i själen duger inte. Statistiken är tydlig: Dubbelt så många kvinnor som män får antidepressiva mediciner. I värsta fall tar männen livet av sig, det är tre gånger så vanligt som bland kvinnor.

För utmattningsdepression visar statistiken samma dystra mönster: ­männen är underrepresenterade.

Men män är inte tuffa, de saknar bara modet att vara svaga. Det är därför överbefälhavaren Sverker Åström och Jimmie Åkesson är förebilder. De vågar berätta att de är sjukskrivna för utmattningssyndrom. Ingen skam finns i detta.

När hjärnan går på högvarv under lång tid – utan möjlighet till återhämtning – då ryker propparna. Sedan tar det lång tid att varva ner, att återfå samma kraft som tidigare.

Att varva ner med alkohol, den manliga självmedicineringen, är däremot en riskabel strategi. Alkohol får oss att må bättre, signalsubstanserna sjunger i skallen, men även en fylla kräver återhämtning. Du måste helt enkelt vara i bra form för att hantera baksmällan.

I det här numret skriver vi om männen med utmattningssyndrom. Män som till slut söker hjälp är i ett sämre skick än kvinnorna, berättar experterna. Men att män söker hjälp över huvud taget är ändå ett steg framåt.

Visste du att...

... nio av tio som är äldre än 45 år och arbetar har en tillsvidare­anställning. Bland ungdomar, 16–24 år, har mer än varannan en visstidsanställning.

Källa: LO:s rapport Anställningsformer 2014

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen