Coviddrabbad på jobbet ska få bättre skydd

2021-09-20 15:59 Karin Nilsson  
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar budgetpropositionen för 2022 vid en pressträff i Rosenbad. Foto: Anders Wiklund / TT

BUDGETEN. Alla som utsätts för en samhällsfarlig smitta i sin arbetsmiljö ska omfattas av arbetsskadeförsäkringen. Det menar nu regeringen.

Som Arbetarskydd har berättat har det funnits kritik mot reglerna kring arbetsskadeförsäkringen och covid-19. Kritiken har bland annat handlat om vilka yrkesgrupper som omfattats och vilka som inte omfattas.

Nu föreslår regeringen i budgeten ett utökat skydd. I ett pressmeddelande skriver regeringen att:

”Covid-19 har belyst hur en samhällsfarlig sjukdom kan påverka arbetslivet. I en sådan situation bör alla som utsätts för en samhällsfarlig smitta som covid-19 i arbetsmiljön omfattas av arbetsskadeförsäkringen, oavsett yrke eller arbetsuppgift.”

Förslag på hur arbetsskadeskyddet ska stärkas vill regeringen återkomma med. Regeringen räknar med att åtgärderna för att stärka arbetsskadeskyddet vid smitta av covid-19 och andra samhällsfarliga sjukdomar kommer att öka statens kostnader med 12,5 miljoner kronor nästa år.

Inspektionen för socialförsäkringen fick också i uppdrag av regeringen att analysera om covid-19 borde omfattas av arbetsskadeförsäkringen i fler situationer än i dag.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö