Chefernas oaktsamhet ledde till assistents död

2011-08-29 23:00 Ann Norrby  

Behandlingsassistenten hade inte behövt dö om cheferna på Tunagården tagit sitt arbetsmiljöansvar. Hovrätten skärper deras straff.

<p>Våren 2008 dog en behandlingsassistent vid Tunagården efter att hon blivit knivhuggen av en av de intagna. Den intagne 15-åringen var dömd för att ha sexuellt ofredat sin lillebror. Institutionschefen och den biträdande institutionschefen åtalades och fälldes för arbetsmiljöbrott. </p> <p>Malmö tingsrätt ansåg att cheferna varit oaktsamma genom att inte se till att 15-åringens farlighet bedömdes och genom att inte vidta säkerhetsåtgärder. De anställda uppmanades bara att vara vaksamma efter att han överfallit en annan assistent. Cheferna och åklagaren överklagade tingsrättsdomen till hovrätten. Hovrätten kommer till samma slutsats som tingsrätten, chefernas oaktsamhet orsakade assistentens död. Hovrätten dömer ut villkorliga domar, men höjer antalet dagsböter från 60 till 80.</p> <p>Cheferna vill att Högsta domstolen ska överpröva hovrättsdomen. De har begärt anstånd för att motivera varför.</p>

Domen

Hovrätten över Skåne och Blekinge, den 14 juli 2011 i mål B 2098-20.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen