Chefer rädda för att ge feedback

2014-04-13 23:00 Elisabeth Vene  
Många chefer drar sig för att ge korrigerande feedback av rädsla för att väcka negativa känslor hos medarbetarna. I psykologistudien ”Istress” får deltagarna träna på att göra saker de finner obehagliga. Foto: All over Press

- Det är nästan omöjligt att jobba i dag utan att stöta på stressade chefer, säger Robert Persson Asplund. Han gör en studie av hur hjälpta cheferna blir av stresshantering på nätet.

Studien omfattar ungefär 120 chefer, som får lära sig att hantera sin stress. Bland annat ingår att träna på obehagliga situationer, som att ge korrigerande feedback. Rädslan för att medarbetaren ska bli aggressiv eller ledsen och kränkt får många chefer att skjuta samtalet på framtiden, vilket gör det hela ännu värre.

I studien får de träna på att lära sig förstå varför de reagerar så och hur de ska lära sig att hantera det bättre. Från början är det enklare utmaningar för att under hand stegras mot riktigt obehagliga saker.

– Det är som att exponera sig för spindlar i kbt-träning mot spindelfobi, säger Robert Persson Asplund.

Webbkursen handlar också om värderingar. Vilken inriktning vill jag ha på mitt liv? Vad är verkligt betydelsefullt, vilka stressmoment kan jag skära bort?

Robert Persson Asplund arbetar som psykolog inom företagshälsovården, där han får träffa många stressade chefer. Doktorandstudierna hos Linköpingsprofessor Gerhard Andersson, pionjär inom internetbehandling, sker på halvtid.

Hittills tyder den första utvärderingen av studien på positiva resultat. Stress, utmattning, arbetstrivsel, feedback, sömn, depression – allt verkar ha blivit bättre.

Robert Persson Asplund hoppas att studien ska leda till ett internetverktyg för allmänheten.

– Internetbehandling passar ganska många, dock inte alla, säger Robert Persson Asplund, den är ett komplement till den vanliga vården.

Han har egna erfarenheter av stress som projektledare.

– Jag är glad att jag har valt ett yrke där jag har kunnat lära mig oerhört mycket om hur man lägger upp sitt liv så att det fungerar så bra som möjligt.

Bryt mönstret! 4 knep för att hantera stress

Genom att närma dig stressiga situationer i små steg kan du minska stressen på sikt:

1. Testa att direkt ta itu med saker som du vanligtvis skjuter upp.

2. Testa att tacka nej till ett mindre viktigt möte eller arbetsuppgift.

3. Testa att vara mindre perfektionistisk och noggrann genom att exempelvis komma för sent eller skicka iväg ett mejl med fem stavfel.

4. Testa att gå, prata och äta långsamt.

Källa: Robert Persson Asplund

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö