Bygg sämst på tillbud

2012-10-29 10:55 Elisabet Örnerborg  

Byggbranschen är sämst på att rapportera tillbud. - Det finns en viss machokultur i branschen, som gör att det är svårt att komma tillrätta med de här problemen, säger Mats Åkerlind på Sveriges Byggindustrier.

Arbetsmiljöverket inspekterade nyligen1 650 arbetsplatser under fem dagar. Drygt hälften saknar rutin för att fånga upp och lära sig av tillbud – händelser som skulle kunnat få allvarliga följder – och förhindra att de inträffar igen.

Allra sämst på sådant arbetsmiljöarbete var byggbranschen, påpekar både Byggnadsarbetaren och Betong.se. Av de inspekterade 150 byggbolagen saknade 70 procent rutiner för att fånga upp och dra lärdomar av tillbuden. Arbetsmiljöverket ställer nu krav på förbättringar.

- Tillbud är en svår fråga. Där finns nog en del tillkortakommanden i vår sektor, säger Mats Åkerlind, Sveriges Byggindustriers vice vd och förhandlingschef.

I förra avtalsrörelsen krävde Byggnads att byggföretagen skulle arbetsmiljöcertifieras. Men det var inte läge att förhandla om allmänna villkor då, inte förrän i nästa avtalsrörelse 2013. Byggbranschen har dock ett sedan länge pågående partsgemensamt arbetsmiljöarbete, menar Mats Åkerlind.

- Nästa steg är att fånga upp olyckor och tillbud i de egna medlemsföretagen och i den egna organisationen, i stället för att bara följa olyckorna via Arbetsmiljöverket, säger Mats Åkerlind.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö