Bröt mot föreskrifter

2019-02-08 00:00 Karin Nilsson  

Fälld. Det var ett missförstånd mellan bolaget och underentreprenören. Det ansåg bolaget som godkände kravet på 197 600 kronor i sanktionsavgift för att inte ha följt föreskrifter om asbesthantering.

Vid en inspektion den 21 februari 2018 upptäckte Arbetsmiljöverket att AB Berggren och Bergman bröt mot föreskrifter om hantering av asbest. Verket krävde därför att bolaget skulle betala sammanlagt 197 600 kronor i sanktionsavgift. 71 000 kronor för att bolaget utfört rivningsarbete av material som innehöll mer än 3 viktprocent asbest utan tillstånd, 100 000 kronor för att arbetarna saknade giltiga utbildningsbevis och 26 600 kronor för att arbetstagarna exponerats för asbest trots att dessa inte hade genomgått medicinsk kontroll med efterföljande tjänstbarhetsbedömning.

Bolaget godkände avgifterna och sa att det skett ett missförstånd mellan bolaget och underentreprenören som skulle utföra rivningen av asbestmattorna.

Förvaltningsrätten ser inga skäl att inte bifalla Arbetsmiljöverkets ansökan och dömer ut avgifterna.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö