Brister var bolagets ansvar

2019-01-18 00:00 Karin Nilsson  

Arbetsmiljöverket krävde att Smurfit Kappa Kraftliner i Piteå AB skulle betala 150 000 kronor i sanktionsavgift. Verket upptäckte vid en inspektion att bolaget låtit anställda använda truck utan att ha de tillstånd som krävs enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Bolaget påpekade att kravet från verket kom tio månader efter inspektionstillfället. Bolaget hade också använt en mall för trucktillstånd från ett företag som säljer sådana tjänster och ville inte betala avgiften. Bolaget ansåg att de handlat i god tro. Arbetsmiljöverket förklarade den långa handläggningstiden med att verket väntade på ett beslut från kammarrätten.

Förvaltningsrätten påpekar att även om bolaget köpt en intygsmall från ett företag som säljer tjänster till stora delar av industrin, så är det bolaget självt som är ytterst ansvarigt. Rätten anser att bolaget brutit mot föreskrifterna och finner inga skäl att sätta ned avgiften.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö