Brist på ergonomisk undersökning

2017-04-18 00:00 Ann Norrby  

DATORARBETE. Kommunen skulle ha anlitat sakkunniga för att undersöka förhållandena för de anställda som använde datorer på jobbet. Belastningsergonomin var inte tillräckligt undersökt.

Arbetsmiljöverket krävde att Klippans kommun skulle förbättra arbetsmiljön inom kommunens barn- och utbildningsförvaltning. Kraven ställdes efter inspektioner på fyra av kommunens skolor. Kraven var uppdelade i tio punkter och förenade med ett vite på 160 000 kronor. De gällde bland annat att kommunen skulle upprätta rutiner för hur de anställda med arbetsmiljöarbetsuppgifter skulle få de kunskaper och den tid som krävdes för upp­gifterna, rutiner för introduktion av nyanställda och för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Kommunen skulle också undersöka arbetsbelastning och stress liksom riskerna för våld och hot, undersöka förekomsten av ensamarbete och de belastningsergonomiska förhållandena vid datorarbete samt kartlägga buller­problem i skolorna.

Alla undersökningar skulle leda till skriftliga handlingsplaner. Kommunen skulle också komplettera sina rutiner för arbetsplatsförlagd praktik för eleverna vid en skola och göra en handlingsplan för hur en av skolorna skulle få tillräckligt många toaletter.

Kommunen lyckades uppfylla merparten av kraven inom sin tidsfrist. Men undersökningarna av belastningsergonomin vid datorarbetet var alltför begränsade. Därför begärde verket att kommunen skulle betala 20 000 kronor i vite.

Kommunen har inte yttrat sig.

Förvaltningsrätten dömer ut det begärda vitet.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö